Wykonanie
Zupa ogórkowa, to chyba oprócz pomidorowej,
żurku i rosołu, najpopularniejsza polska zupa.
Ogórki obowiązkowo własnej roboty i najlepiej, tak jak w moim przypadku z własnej działki. Twarde, jędrne, kwaśne, ale nie przekiszone. Idealne do zupy i wszelkiego rodzaju sałatek. Polecam i zapraszam po przepis.
Składniki:1 korpus z
kurczaka1
marchewka1
cebulakawałek
selera korzeniowego2-3
ziemniaki6
kiszonych ogórków3 ząbki
czosnku2
listki laurowepęczek
koperkunatka pietruszki do dekoracji100 g gęstej kwaśnej
śmietanysól i
pieprz do smaku1,5-2 l
wodySposób wykonania:Do garnka włożyć umyty korpus,
listki laurowe, pokrojoną w kosteczkę
cebulę,
marchewkę i
seler. Zalać
wodą i gotować na średnim ogniu około 40 minut. Po tym czasie dorzucić pokrojone
ziemniaki i gotować aż będą miękkie.Na koniec wyjąć korpus, dodać starte na grubych oczkach
ogórki i gotować jeszcze przez 5-10 minut. Doprawić
solą,
pieprzem, przeciśniętym przez praskę
czosnkiem i drobniutko pokrojonym
koperkiem. Podawać gorącą z kleksem gęstej
śmietany i listkami
natki pietruszki.Smacznego.