Wykonanie
Ostatnio przeglądałam mojego bloga i za uważyłam, że opublikowałam już prawie 30 p rzepisów na zupy. Dzisiaj kolejna, jedna z moich ulubionych . Moja dwuletnia córka również zjada ją ze smakiem.
Składniki:2,5
wywaru (u mnie na skrzydełkach)3/4 szklanki ry żu1
marchewka3
ziemniaki1
pietruszka4
ogórki kiszonesiekany
koperek1
cebulaziele angielskieliść laurowysól,
pieprzwoda z
kiszenia ogórków do smakuSposób przygotowania:1. Warzywa obieramy, myjemy,
ziemniaki kroimy w kostkę,
pietruszkę i
marchewkę kroimy w plasterki (czasami ścieram
marchewkę na tarce jarzynowej).2. Do gotujące g o się
wywaru dodajmy warzywa, ziele a n gielskie i
liść laurowy, gotujemy do miękkości.3. Następnie dodajemy suchy
ryż, gotujemy, aż
ryż zmięknie. W międzyczasie ścieramy
ogórki kiszone na ta rce jarzynowej.4. Gdy
ryż będzie już miękki, dodajemy starte
ogórki, dolewamy
wody z kiszenia o górków do smaku i doprawiamy. Na koniec dodajemy sieka ny
koperek.5. Zupę można zabielić
śmietaną, ale od dłuższego czasu ni e zabielam zup (no, poza jarzynówką).Poniżej zdjęcie zabie lonej zupy ogórkowej z tartą
marchewką.Smacznego!!!