ßßß Cookit - przepis na Zupa krem ogórkowa (wersja bezmięsna)

Zupa krem ogórkowa (wersja bezmięsna)

nazwa

Wykonanie

Cała moja rodzina bardzo lubi zupy krem. Tym razem prezentuję Wam zupę ogórkową w wersji bezmięsnej. Zupa jest kremowa i przyjemnie kwaskowa. Dzieci, które nie lubią różnych kawałków warzyw w zupie, a lubią kiszone ogórki, powinny ją zjeść ze smakiem.
4 duże ogórki kiszone
2 marchewki
mały kawałek pietruszki
2 duże ziemniaki
1 duża cebula
2 łyżki domowej jarzynki
sól, pieprz
2 szt. ziela angielskiego, liść laurowy
olej do smażenia
bulion warzywny lub woda
garść natki pietruszki
garść prażonych pestek słonecznika
Do wrzątku wczuć ziemniaki, marchewki oraz pietruszkę - obrane i pokrojone na kawałki. Dodaj przyprawy.
Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż na oleju i przełóż do garnka. Gotuj całość do miękkości warzyw.
Pod koniec gotowania wyjmij ziele angielskie i liść laurowy oraz dodaj natkę pietruszki i kawałki ogórków.
Zmiksuj blenderem zupę. Spróbuj i ewentualnie przypraw jeszcze według uznania lub dolej wrzątku. Gotuj jeszcze przez kilka minut.
Przed podaniem można dolać łyżeczkę oleju lnianego lub kleks śmietany i posypać prażonymi pestkami słonecznika.
Źródło:http://nietracczasunagotowanie.blogspot.com/2015/07/zupa-krem-ogorkowa-wersja-bezmiesna.html