Krupnik to jedna z ulubionych zup moich najbliższych. Szybko znika z talerzy, z garnka również. Chętnie gotuję krupnik bo ta zupa rzec by można gotuje się sama.Obserwuję tylko od czasu do czasu czy mi nie chce uciekać z garnka. Przy dużym ogniu lubi się pod wpływem kaszy spieniać. Ale już znając jej wybryki gotuję na średnim ogniu i jest wówczas wszystko ok!Składniki :15 dag kaszy jęczmiennej grubej50 dag ziemniaków15 dag marchewki7 dag pietruszki4 dag selera7 dag cebuli20 dag skrzydła indyczego25 dag kości od schabu1 liść laurowy3 ziarna ziela angielskiego3 l wodydrobno posiekany kopereksól, pieprzziołowy do smakuWykonanie :Kość i skrzydło oczyszczamy, myjemy i dajemy do garnka.Zalewamy 3 litrami wody i gotujemy.Kaszę płuczemy kilkakrotnie gorącą wodą i przekładamy do gotującego się wywaru. Warzywa obieramy, płuczemy.Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę podpiekamy na ogniu.Tak przygotowane warzywa przekładamy do gotującej się kaszy. Dajemy ¾ łyżki soli, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy jeszcze ok. 30 minut. Dosmakowujemy pieprzemziołowym i ewentualnie solą. Podajemy z drobno posiekanym koperkiem.