ßßß Cookit - przepis na KRUPNIK

KRUPNIK

nazwa

Wykonanie

Krupnik to jedna z ulubionych zup moich najbliższych. Szybko znika z talerzy, z garnka również. Chętnie gotuję krupnik bo ta zupa rzec by można gotuje się sama.
Obserwuję tylko od czasu do czasu czy mi nie chce uciekać z garnka. Przy dużym ogniu lubi się pod wpływem kaszy spieniać. Ale już znając jej wybryki gotuję na średnim ogniu i jest wówczas wszystko ok!
Składniki :
15 dag kaszy jęczmiennej grubej
50 dag ziemniaków
15 dag marchewki
7 dag pietruszki
4 dag selera
7 dag cebuli
20 dag skrzydła indyczego
25 dag kości od schabu
1 liść laurowy
3 ziarna ziela angielskiego
3 l wody
drobno posiekany koperek
sól, pieprz ziołowy do smaku
Wykonanie :
Kość i skrzydło oczyszczamy, myjemy i dajemy do garnka.
Zalewamy 3 litrami wody i gotujemy.
Kaszę płuczemy kilkakrotnie gorącą wodą i przekładamy do gotującego się wywaru. Warzywa obieramy, płuczemy.
Ziemniaki kroimy w drobną kostkę. Marchew, pietruszkę i seler ścieramy na tarce o dużych oczkach. Cebulę podpiekamy na ogniu.
Tak przygotowane warzywa przekładamy do gotującej się kaszy. Dajemy ¾ łyżki soli, liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy jeszcze ok. 30 minut. Dosmakowujemy pieprzem ziołowym i ewentualnie solą. Podajemy z drobno posiekanym koperkiem.
Źródło:http://wkuchennymoknie.blox.pl/2010/03/KRUPNIK.html