Wykonanie
Napiszę krótko i zwięźle; najlepsza zupa jaką do tej
pory jadłam i robiłam.Smaczna, sycąca i rozgrzewająca. Rodzinka podziela moją opinię :DPolecam!!!
Składniki:1 duża
marchew1
pietruszkakawałek
selera korzeniowego2 liście
pora1
cebula2 ząbki
czosnku2 łyżeczki
solipieprz2-3
liście laurowe5-6 ziaren
ziela angielskiego2-3 litry
wody1 duży
por5-6
ziemniaków100 g startego
żółtego sera2 łyżki
śmietanyWykonanie:
Wodę wstawiam na gaz.
Marchew,
pietruszkę,
selera obieram, myję pod bieżącą
wodą , kroję i wrzucam do wrzącej
wody.Liście
pora myję i dodaję do warzyw.
Cebulę obieram, odcinam końcówki, nacinam na krzyż i dodaję do
wywaru.
Czosnek obieram i przeciskam przez praskę bezpośrednio do garnka.Dodaję
liście laurowe,
ziele angielskie i jedną łyżeczkę
soli. Przykrywam przykrywką i gotuję na wolnym ogniu, aż warzywa zmiękną.
Ziemniaki obieram, kroję w kostkę, jasne części
pora kroję w pół talarki i podsmażam na dwóch łyżkach tłuszczu, aż będą szkliste.Liście
pora usuwam z
wywaru.Do miękkich warzyw wrzucam pokrojone
ziemniaki i ponownie gotuję, aż
ziemniaki zmiękną.
Potem dodaję zeszklone
pory i gotuję 2-3 minuty.Ponownie doprawiam do smaku
solą i
pieprzem, dodaję starty
żółty ser i gotuję, aż
ser się rozpuści.Wyłączam gaz, dodaję
śmietanę, mieszam by się nie zważyła, zagotowuję i zestawiam z ognia,Zupę można podawać z grzankami lub
groszkiem ptysiowym
SMACZNEGO!!!