Wykonanie
Na straganach można kupić już świeży
bób, ale niestety jest on jeszcze strasznie
drogi (18,50 zł za 400 g?!). Dlatego pobiegłam do Netto i tam kupiłam mrożony
bób kilka
razy tańszy, bo tylko 3.99 zł za 450 g :D I choć mrożony to nie świeży, mimo to można z niego przygotować naprawdę smaczne potrawy. I tak oto powstała zupa z
bobu (i z
bobem:D).Powiedzmy sobie szczerze: może ta zupa nie wygląda najpiekniej..., może kolor nie jest najciekawszy, ale uwierzcie mi, smakuje po prostu świetnie! :) Ugotowana tylko na lekko zrumienionej
cebulce, bez
mięsa, jest esencjonalna i aromatyczna, dzięki dodanym
przyprawom. Główne składniki zupy to
bób i
ziemniaki, których po ugotowaniu połowę zabieram z garnka, resztę zupy blenduję na gładko i z powrotem wrzucam zabrane wcześniej warzywa. Dzięki temu zupa jest gęsta i sycąca i ma konsystencję delikatnego kremu. Jest pyyyysznnnaa... :)))SKŁADNIKI:900 g
bobu (mrożonego lub świeżego)700 g
ziemniaków ( użyłam
młodych)5 łyżek
oliwy z oliwek2
cebule średnie2 ząbki
czosnku1,5 litra
wody3
marchewki średnie1
pietruszka (korzeń)0,5 średniego
selera10 cm kawałek
pora4
liście laurowe6 ziarenek
ziela angielskiego2 łyżeczki suszonego
lubczyka0,5 łyżeczki ostrej mielonej
paprykipół pęczka
koperkusól (dałam ok. 3/4 łyżki)
pieprz (dałam ok. 0,5 łyżeczki)WYKONANIE:
Wodę zagotuj w większym garnku.Na patelni rozgrzej
oliwę z oliwek i zrumień lekko na niej posiekaną w kostkę
cebulę. Dodaj starty na tarce o drobniutkich oczkach
czosnek i smaż całość jeszcze jakieś 30 sekund.Do wrzącej
wody przełóż
cebulę z
czosnkiem i pozostałą po smażeniu
oliwę, dodaj
bób,
liście laurowe oraz
ziele angielskie i gotuj całość 15 minut.Po tym czasie dodaj pokrojone w większą kostkę
ziemniaki,
marchewkę w plasterkach,
pietruszkę i
seler w słupkach oraz krążki
pora. Dosyp
sól,
pieprz,
paprykę i
lubczyk. Gotuj zupę jeszcze 20 minut do miękkości warzyw.Połowę zupy zmiksuj blenderem i dodaj do niej drugą część zupy, wymieszaj. Dołóż posiekany drobno
koperek. Gotowe! Smacznego !