Przepis na bulion warzywny, obok przepisów na buliony mięsne to jeden z podstawowych, które warto znać i pamiętać. Dlatego dziś na blogu przepis na bulion warzywny, z którego korzystam przy jego przygotowania.Składniki:- 1 opakowanie włoszczyzny(4 marchewki, 2 korzenie pietruszki, 1/2 niedużego selera, 1 por)- około 1,5 l wody- 2 ząbki czosnku- 1 cebula- 1 łyżeczka soli- 1 łyżeczka lubczyku- 5 ziaren pieprzu- 5 ziaren ziela angielskiego- 4 liście lauroweSposób przygotowania:Warzywa myjemy i obieramy. możemy je pokroić na mniejsze części.Cebulę i czosnek obieramy. Cebulę możemy też opalić nad ogniem.Do garnka wkładamy warzywa i zalewamy wodą.Dodajemy przyprawy.Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy od 40 do 60 minut.Po ugotowaniu bulion przecedzamy przez sitko.Z tego przepisu wychodzi nieco ponad 1 litr gotowego bulionu.