Wykonanie
Jedna z moich ulubionych zup - pyszna, tania i szybka: zupa z
soczewicą i dużą ilością
ziemniaków. Zupę gotuję na
oliwie z oliwek z lekko
prażoną cebulką, nie dodaję
mięsa, ponieważ z reguły nie gotuję zup na
mięsie (oprócz typowych, typu gulasz czy rosół, itp. :)). Według mnie takiej zupie absolutnie nic nie brakuje, jest pełna i bogata w smaku. Oczywiście, jeśli chcecie możecie ugotować ją na jakiejś
mięsnej kostce lub ładnym kawałku
mięsa, wybór pozostawiam Wam :)Taką zupę gotuję przez cały rok, gości ona u mnie na
stole bardzo często, gdyż składniki zawsze mam pod ręką (zapasem
soczewicy mogę obdzielić pół miasta), a
włoszczyzna zawsze zalega gdzieś na dnie lodówki. Do tego gotuje się ją naprawdę szybko i bezproblemowo. Porcja z przepisu starcza mi na dwa dni.Zupa z
soczewicy jest idealna dla dzieci - zdrowa i pożywna, jako szybki obiad po szkole :) A Wy możecie zapakować ją w pojemnik i odgrzać sobie następnego dnia w pracy :)SKŁADNIKI:2 litry
wody1 duża
cebula5 łyżek
oliwy z oliwek800 g
ziemniaków2 średnie
marchewki1
pietruszka0,5 średniego
selera8-10 cm kawałek
pora1 szklanka czerwonej/pomarańczowej
soczewicy (około 200 g)5 ziarenek
ziela angielskiego3
listki laurowe1 łyżeczka suszonego
tymianku0,5 łyżeczki suszonego
lubczyku0,5 łyżeczki
majerankuokoło 1 łyżeczki
soli (do smaku)świeżo mielony
pieprz (do smaku)WYKONANIE:
Wodę zagotuj w większym garnku. Na patelni rozgrzej
oliwę i zeszklij, a następnie lekko zrumień na niej leciutko
cebulę. Następnie przerzuć ją do gotującej się
wody.Pokrój obrane ze skórki warzywa:
ziemniaki w większą kostkę,
marchewkę w półksiężyce,
por w talarki,
pietruszkę i
seler w 1,5-2 cm cienkie słupki. Możesz warzywa również (oprócz
ziemniaków) zetrzeć na tarce, jeśli wolisz. Do zupy dodaj pokrojone warzywa,
liście laurowe oraz
ziele angielskie i gotuj je około 4-5 minut.Po tym czasie dosyp przepłukaną na sitku
soczewicę,
przyprawy i gotuj całość do miękkości warzyw , około 15-20 minut. Jeśli będzie to konieczne, zupę dosól i dopieprz do smaku oraz posyp
natką pietruszki. Rozlej do talerzy. Gotowe! Smacznego!