ßßß
            
        
Składniki:3 duże marchewki2 średnie korzenie pietruszki1/2 średniego selera1 mała cebula1/2 dużego pora (biała część)1/2 pęczka natki pietruszkikilka listków laurowychkilka ziaren ziela angielskiegokilka ziaren pieprzusólmajeraneklubczyk (dużo!)2 l wodyWarzywa myjemy, obieramy (cebulę można opalić nad palnikiem, nie zawsze mi się chce) i kroimy na kawałki, gotujemy z dodatkiem przypraw, na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 2 godziny.Jeśli bulionu nie zużywam od razu, przecedzam go i gotuję aż odparuje część wody, i w tej bardziej skoncentrowanej formie zamrażam.
Ugotowane warzywa zmiksowałam z odrobiną bulionu - tak żeby uzyskać konsystencję gęstszą od kremu - i również zamroziłam, nie dosłownie w postaci kostek, a w małych pojemnikach.Takie zmiksowane warzywa dodane do zupy zagęszczają ją i "zabielają", nie miksuję już wtedy części zupy żeby uzyskać ten efekt, jak np. tu .Koszt: ok. 5 zł