Wykonanie
Wreszcie się załapał na zdjęcie.
Składniki:3 duże
marchewki2 średnie korzenie
pietruszki1/2 średniego
selera1 mała
cebula1/2 dużego
pora (biała część)1/2 pęczka
natki pietruszkikilka listków laurowychkilka ziaren
ziela angielskiegokilka ziaren
pieprzusólmajeraneklubczyk (dużo!)2 l
wodyWarzywa myjemy, obieramy (
cebulę można opalić nad palnikiem, nie zawsze mi się chce) i kroimy na kawałki, gotujemy z dodatkiem przypraw, na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 2 godziny.Jeśli
bulionu nie zużywam od razu, przecedzam go i gotuję aż odparuje część
wody, i w tej bardziej skoncentrowanej formie zamrażam.
Ugotowane warzywa zmiksowałam z odrobiną
bulionu - tak żeby uzyskać konsystencję gęstszą od kremu - i również zamroziłam, nie dosłownie w postaci kostek, a w małych pojemnikach.Takie zmiksowane warzywa dodane do zupy zagęszczają ją i "zabielają", nie miksuję już wtedy części zupy żeby uzyskać ten efekt, jak np. tu .Koszt: ok. 5 zł