ßßß Cookit - przepis na Tani weganizm*: Bulion warzywny i domowa "kostka warzywna"

Tani weganizm*: Bulion warzywny i domowa "kostka warzywna"

nazwa

Wykonanie

Wreszcie się załapał na zdjęcie.
Składniki:
3 duże marchewki
2 średnie korzenie pietruszki
1/2 średniego selera
1 mała cebula
1/2 dużego pora (biała część)
1/2 pęczka natki pietruszki
kilka listków laurowych
kilka ziaren ziela angielskiego
kilka ziaren pieprzu
sól
majeranek
lubczyk (dużo!)
2 l wody
Warzywa myjemy, obieramy (cebulę można opalić nad palnikiem, nie zawsze mi się chce) i kroimy na kawałki, gotujemy z dodatkiem przypraw, na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 2 godziny.
Jeśli bulionu nie zużywam od razu, przecedzam go i gotuję aż odparuje część wody, i w tej bardziej skoncentrowanej formie zamrażam.
Ugotowane warzywa zmiksowałam z odrobiną bulionu - tak żeby uzyskać konsystencję gęstszą od kremu - i również zamroziłam, nie dosłownie w postaci kostek, a w małych pojemnikach.
Takie zmiksowane warzywa dodane do zupy zagęszczają ją i "zabielają", nie miksuję już wtedy części zupy żeby uzyskać ten efekt, jak np. tu .
Koszt: ok. 5 zł
Źródło:http://oszczedzaniegotowanie.blogspot.com/2013/03/bulion-warzywny-i-domowa-kostka-warzywna.html