ßßß
Co potrzebujecie?duży garnek, taki naprawdę duży:)500-600 gramów mięsa1 cały por (biała i zielona część)1 seler2 pietruszki3-4 marchewki5-6 liści laurowych1 cebula1 łyżka lubczyku5-6 kuleczek pieprzu5-6 kuleczek ziela angielskiego1 łyżeczka soli1 łyżka świeżo posiekanej natki pietruszkiopcjonalnie2-3 liście kapusty włoskiej (ja nie dodawałam)
Mięso czyścimy, myjemy. Kroimy dowolnie - według uznaniaPor czyścimy i kroimy w większe paski - będzie łatwiej wyłowić z zwywaru. Ja pokroiłam drobno, w talarki, ale wtedy trudniej jest się pozbyćSeler myjemy i kroimy na półPietruszki obieramy, myjemy i zostawiamy w całości lub kroimy wzdłuż na półMarchewki obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na pół. Jeśli są większe to możemy przekroić wzdłuż na cztery częściCebulę obieramy i nic więcej z nią nie robimy - będzie sie gotowała w całościTak przygotowane składniki przekładamy do garnka z wodąNastępnie dodajemy przyprawy: sól, lubczyk, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, posiekaną natkę pietruszki (i opcjonalnie, liście kapusty włoskiej)Gotujemy... bardzo długo, na małym ogniu, pod przykryciem. Minimum 2 godziny. Ja gotowałam 2 godziny 45 minut, ale wystarczą 2 , 5 godziny
Odcedzamy wywar. Niestety części warzyw trzeba się pozbyć, np. rozgotowana cebula i por. Chyba, że dodacie do zapiekanki mięsnej, jeśli taką planujecie:) Ale pietruszkę, marchew i seler możemy wykorzystać do tradycyjnej sałatki warzywnej. Mięso można zmielić i zrobić np. krokiety. Wszystko zależy od tego, w jakiej postaci było mięso. Skrzydełka można doprawić i na chwilę podpiec w piekarniku - to już Wasza inwencja twórcza:)Odcedzony i schłodzony wywar przelewamy do plastikowych pojemniczków. Wielkość zależy już od Waszych potrzeb. U mnie różnie: półlitrowe i litrowe. Dobrze mieć pudełeczka różnej wielkości. Jeśli macie woreczki to do nich przelewacie rosół chochelką (będzie łatwiej) i zamykacie szczelnie wiążąc supełek lub korzystając z klamerki. Zamrozić i korzystać ile się da!:)Na pewno na zdrowie! :)