Wykonanie
Po zrobieniu
udek z kurczaka w porterze pozostały mi kostki i kawałki grzbietów, które musiałam odciąć i spożytkować. Tak powstał lekki rosołek na resztkach z
kurczaka. W ten sam sposób zużywam kości i skórę i
indyka. Indyczy jest jeszcze bardziej esencjonalny. Gorący rosół, mocno rozgrzewający idealny na powitanie 1-go dnia zimnej jesieni. Pierwszy dzień delektowaliśmy się rosołem, na drugi dzień, po dodaniu
przecieru pomidorowego czystą zupa
pomidorową. Rosół podałam nietradycyjnie, bo z kostką z
kaszy manny. Jest jeszcze delikatniejszy, wręcz dietetyczny. Po przepis na kostkę z
kaszy manny zapraszam tutaj .Składniki na 4 porcje
4 kości z nóżek
kurczaka + 4 grzbiety2/3 małe
marchewki1
pietruszkakawałek
selerakawałek
pora1
cebula1/1,2 l
wodysól,
pieprz1
listek laurowy2/3 ziarenka
ziela angielskiegogałązka
lubczykunatka zielonej
pietruszkiWykonanieopłukane kości włożyć do garnka i zalać zimną
wodą. Dodać
sól i doprowadzić do wrzenia. Powstałe szumowiny zebrać łyżkądodać umyte warzywa,
listek laurowy,
ziele angielskie i gotować na bardzo małym ogniu
cebulę przekroić na pół i podpiec na płycie kuchenki. Dołożyć do rosoługotować
mięso do miekkości na bardzo małym ogniu, około 1 godzinypo ugotowaniu doprawić do smaku
solą i ewentualnie odrobiną
pieprzu. Podawać z
makaronem,
ryżem lub kostką z
kaszy manny posypując zieloną
pietruszkąSMACZNEGO !UWAGI - Aby rosół byl klarowny, nie może gotować się zbyt gwałtownie. Nie należy dodawać zimnej, lecz zawsze gorącą
wodę. Nie dodawać za dużo jarzyn, by nie zatracić charakterystycznego smaku rosołu drobiowego, szczególnie
marchewki, która wprowadzi za dużo
słodyczy. Smak i kolor bardzo poprawia dodanie podpieczonej
cebuli.