Wykonanie
Dziś ostatni wpis w ramach akcji "gotujemy po polsku". Ale za to jaki wpis... :) Dziś król
polskich stołów i obiadów niedzielnych ;-) Rosół.RosółSkładnikipół
kury ( może być tzw.
mięso rosołowe)
włoszczyzna ( 2-3
marchewki, 1
pietruszka, pół
pora, 1/4
selera ) - może być gotowa z tacki1 mała
cebulalubczyknatka pietruszkisólpieprzziele angielskielistek laurowyprzyprawa typu
VegetamakaronwodaNa początek nieco teorii podstaw gotowania pysznego i aromatycznego rosołu:aby rosół był esencjonalny, na 1 kg
mięsa (z kośćmi) należy wziąć ok 1,5 l
wody. Najlepsze jest
mięso świeże, mrożone może powodować mętnienie
mięso (wcześniej szybko opłukane) zalewa się zimną
wodą i powoli gotujepo zagotowaniu powinno się
wywar odszumować, czyli zdjąć łyżką cedzakową pływające na wierzchu "kłaczki"jarzyny lepiej dodawać, jak
mięso już się trochę podgotuje, żeby nie zmieniły się w papkęjarzyn (zwłaszcza
marchewki) nie może być za dużo, żeby nie zdominowały smaku rosołuaby uzyskać ładny, żółty kolor dobrze jest dodać
cebulę lekko podpieczoną – na suchej patelni lub bezpośrednio nad gazem; można też dodać
cebulę z łupką (tę z wewnętrznej warstwy, żeby była czysta)rosół musi gotować się długo – najlepiej ok. 2 godziny, na małym ogniu, lekko "pyrkając",jeżeli rosół nadal jest mętny, można go sklarować
białkiem – na gotujący rosół (po wyjęciu
mięsa i jarzyn) wlać
surowe białko jaja, a jak się zetnie, odcedzićnadmiaru tłuszczu można pozbyć się wstawiając zupę (po wystudzeniu) do lodówki, a następnie zdejmując nadmiar tłuszczu z wierzchu.Wykonanie :
Mięso umyć i włożyć do garnka. Zalać zimną
wodą trochę ponad pozom
mięsa (na 1kg
mięsa ok. 1,5 l
wody). Dodać 3-4 ziarenka
ziela angielskiego,
listek laurowy, podpieczoną
cebulkę obraną (na patelni lub nad gazem). Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Gdy powstaną szumowiny, czyli pływające kawałki
białka i piana, należy je zebrać łyżką cedzakową. Jeśli przegapi się moment powstawania szumowin, to rosół nie będzie klarowny. Gdy szumowiny zostaną zebrane, należy dodać obrane i umyte warzywa (najlepiej w całości). Można dodać szczyptę lub gałązkę
lubczyku. Gotować na małym ogniu ok. godziny. Na ok. 15 minut przed zakończeniem gotowania przyprawiamy rosół do smaku
solą,
pieprzem,
przyprawą warzywną typu
vegeta. Rosół podawać z gotowanym
makaronem. Można posypać
natką pietruszki i dodać gotowaną
marchewkę.
Smacznego!