Wykonanie
Grochówka, gęsta, sycąca, aromatyczna i jakże zdrowa. W ogóle wszystkie strączkowe to samo zdrowie, dlatego powinny często gościć na naszym
stole. Ziarna te mają bardzo wysoką zawartość
białka, więcej niż
mięso. Suchy
groch to okolo 25 %
bialka. W
grochu znajdziemy błonnik rozpuszczalny jak i nierozpuszczalny. Pierwszy z nich pobudza ruchy jelit, a zatem zmniejsza zagrożenie
rakiem okrężnicy. Działanie błonnika nierozpuszczalnego wpływa natomiast na obniżenie poziomu cholesterolu we
krwi, przez co zmniejsza się zagrożenie chorobą wieńcową i zawałem
serca.
GROCH to skarbnica witamin i mikroelementów. Ta najstarsza roślina uprawna na kuli ziemskiej zawiera witaminy A, B1, B2, B3, B6, C, E, i K, a z mikroelementów : pokłady potasu, sód,
fluor, magnez, żelazo, kobalt, miedż, mangan, chlor, wapń, fosfor i jod. Ma właściwości przeciwreumatyczne, zalecany jest również w diecie cukrzycowej. Dzięki zawartości miedzi wzmacnia wzrok, zapobiegąjąc zwyrodnieniu plamki żółtej i katarakcie. To w wielkim
skrócie o dobrodziejstwach
grochu, bo w medycynie ludowej ta lista jest znacznie dłuższa. Teraz nie pozostaje nic innego tylko ugotować grochówkę. Oczywiście używamy do tego celu całego
grochu, nigdy obłuskanego, gdyż pozbawimy się tego co w nim najwartościowsze, w tym smaku także. Bardzo polecam moją grochówkę. Jest bez dodatku
cebuli,
czosnku, zasmażki, mocno grochowa, jednocześnie bardzo delikatna w smaku.Składniki :
250 g całego
grochu2
marchewki1
pietruszkakawałek
selera,
pora3 średnie
ziemniaki2 łyżki zielonych liści
selera i
lubczyku (mam zamrożone)4-5 ziarenek
ziela angielskiego2
listki laurowe2 łyżki suszonego
majeranku lub
tymiankusól,
pieprz do smaku100 g
boczku, 2
kiełbaski śląskieWykonanie:Wieczorem przebrany, wypłukany
groch zalać ostudzoną, przegotowaną
wodą, tak by przykrywała
groch na ok. 4 cm. Rano w tej samej wodzie ugotować
groch tak długo, aż się zacznie rozpadać. Do gotowania dodać łyżkę
masła, to zapobiegnie powstawaniu szumowin. Gotować na bardzo małym ogniu. Do garnka z gotującym
grochem dodaję
boczek. Część można
potem wkroić do zupy, resztę przeznaczyć do kanapek.W międzyczasie obrać i pokroić w drobną kostkę warzywa. Przygotować drugi mniejszy garnek. Wrzucić warzywa,
ziele angielskie,
listki laurowe i zalać niewielką ilością
wody, tak przy przykryła warzywa. Po 15 minutach gdy warzywa są miękkie, wyłączyć
Kiełbasę śląską pokroić w kosteczkę i wrzucić na patelnię. Wytapiam tłuszcz, a przy tym
kiełbaska lekko podsmażona
doda smaku zupie.Gdy
groch będzie już miękki, zmiksowć go blenderem, do uzyskania aksamitnego kremu.Połączyć teraz oba
wywary, dodać podsmażoną
kiełbasę. Doprawić
majerankiem solą i
pieprzem. Zagotować wszystko razem. Gdy pominiemy dodatek
boczku i
kiełbasy, uzyskamy przepyszną wegeteriańską grochówkę. Bez
mięsnych dodatków smakuje również wybornie.ŻYCZĘ SMACZNEGO!