Wykonanie
Kolejna z zup tradycyjnie serwowanych w
polskich domach. :-) Pyszna grochówka. Przygotowana na wędzonce smakuje wyjątkowo, to smak, który poznałam u babci. Świetnie rozgrzewa i syci, zwłaszcza w te deszczowe, jesienne dni, które tak nam dokuczają. Zupa jest tak treściwa, że może z powodzeniem zastąpić drugie danie.
3 zkości scahabowes wędtzone lub kawałek wędzonki1/4 kg
grochu łuskanego3 duże
marchewki3
ziemniaki1
pietruszka1/4 kawałka
selera4 kulki
ziela angielskiego2
liście laurowe2 ząbki
czosnku1 łyżeczka
majerankusól,
pieprz1. Kości gotujemy z 2 litrami
wody,
liściem laurowym,
zielem angielskim przez około 30 minut.2. Po tym czasie dodajemy opłukany
groch i potarkowaną
marchewkę,
pietruszkę,
seler oraz pokrojone w kostkę
ziemniaki i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Gotujemy do miękkości warzyw.3. Pod koniec gotowania wsypujemy
majeranek.