Wykonanie
Ulubiona zimowa zupa grochówka - choć jest gęsta i bardzo pożywna wcale nie musi być ciężka i tłusta. W dzisiejszej grochówce
groch zastąpiła
ciecierzyca. Pierwszy raz stało się to zupełnie przypadkowo. Po prostu wieczorem namaczając
groch pomyliłam
torebki i zamiast
grochu w garnku wylądowała
ciecierzyca. Zupa nam tak zasmakowała, że na stałe weszła do zimowego menu. Grochówka ugotowana z ziaren
ciecierzycy jest bardzo podobna w smaku do tej tradycyjnej, jednak dużo delikatniejsza w smaku.W wersji bezmięsnej wystarczy pominąć
boczek z
kiełbasą, by uzyskać wersję wegeteriańską. Jak perfekcyjnie ugotować
ciecierzycę przeczytaj : tutaj . W tym
poście znajdziesz przepis na specjalną pastę do namaczania
ciecierzycy.
Składniki:250 g
ciecierzycy200 g
boczku - opcjonalnie2
kiełbaski śląskie - opcjonalnie2 - 3
ziemniaki2 - 3
marchewki1
pietruszkakawałek
selera i
pora2 l
wody2
listki laurowe4 -5 kulek
ziela angielskiegosól,
pieprz,
majeranekzielenina - opcjonalnieWykonanie :wieczorem namoczyć ziarna
ciecierzycywypłukaną
ciecierzycę, w nowej, czystej wodzie ugotować do miękkości razem z kawałkiem
boczku. Gotowałam około 1 godziny, aż ziarenka
ciecierzycy częściowo się rozpadły w międzyczasie obrać warzywa, pokroić w kostkę, dodać
listek laurowy,
ziele angielskie oraz
sól i gotować w małej ilości
wody, w odzielnym garnuszku około 15 minut, aż będą miękkie
kiełbasę pokroić i zrumienić na patelniugotowany
boczek pokroić w kostkę i dodać do zupy lub ostudzić i zużyć jako
wędlinę do kanapekpołączyć zawartość obu garnków - ugotowanej i
ciecierzycy i warzyw. Dołożyć przysmażoną
kiełbasę. Przyprawić
majerankiem,
pieprzem i dosolićŻYCZĘ SMCZNEGO!Uwagi : do wszystkich zup w okresie jesienno - zimowym dodaję zamrożone, pokrojone listki
lubczyku i
selera. Warto jesienią przygotować "zielone zapasy", bo dzięki ich dodatkowi zupy są nie tylko barwniejsze, ale i dużo bardziej esencjonalne