ßßß Cookit - przepis na Zupa fasolowa

Zupa fasolowa

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam zupy a warzywa strączkowe to jest to co lubię najbardziej. Zupę zrobiłam z 2 rodzai fasoli(dużej jasia i białej drobnej). Fasola po przepłukaniu - moczyła się przez noc w wodzie. Majeranek tak popularny, gdy używamy fasoli uważam za jedno z smaczniejszych i najbardziej aromatycznych ziół. Podkradam je mamie co roku z ogródka i susze...aromat jest niebiański!!
Wracamy do przygotowania zupy... Osobiście nie dodaję do niej mięsa, ani kostki rosołowej. Wkładam tylko kawałek surowego podwędzanego boczku dobrej jakości. Oraz pod koniec gotowania odrobinę podsmażonego boczku i kiełbasy...zupa jest aromatyczna z posmakiem wędzonki;)
Składniki:
200g fasoli - wcześn iej moczyła się min. 12h
2 marchewy, ćwiartka selera, pół pietruszka, kawałek pora, 6 ziemniaków
zioła: ziele angielskie, liść laurowy, pieprz ziarnisty i zmielony, sól, majeranek,lubczyk
odrobina wcześniej wspomnianego boczku i kiełbasy - dobrej jakości z dużą ilością mięsa ( kawałek boczku do zupy + odrobina boczku i kiełbasy-podsmażone)
Przygotowanie:
I.Fasole gotujemy w sporej ilości wody na dużym ogniu z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym (po 3 ziarna) i liściem laurowym (wystarczy 1)
II.Gdy fasolę możemy przegryźć dodajemy pokrojoną w większą kostkę marchewkę, boczek pokrojony w większą kostkę, kilka liści selera oraz pora, 1 łyżeczka świeżego lub mrożonego lubczyku (zamiast kostki rosołowej lub wegety) oraz sól. W razie potrzeby dolewamy wody;)
III. Gdy fasola zaczyna mięknąć dodajemy pokrojone w małą kosteczkę seler i pietruszkę oraz w większą kostkę ziemniaki, oraz podsmażony boczek i kiełbasę pokrojone w kostkę, ponownie doprawiamy solą i majerankiem
IV. Gdy ziemniaki warzywa będą prawie gotowe dodajemy kolejna porcję majeranku świeżo zmielony pieprz i w razie potrzeby sól (polecam sól morską lub taką o obniżonej zawartości szkodliwych składników - na półkach ze zdrową żywnością;))
Polecam szczególnie sposbó podania widoczny na zdjęciach... możemy idealnie utrzymywać ciepło zup czy innych potraw, a i estetycznie wygląda to rewelacyjnie;)
Smacznego!!
Źródło:http://mkgotuje.blogspot.com/2012/03/zupa-fasolowa_30.html