Wykonanie
Jako zdeklarowana miłośniczka
brokułów, uwielbiam wszelkie wariacje z nimi związane. Krem z
brokułów to jeden z moich faworytów. Danie zdecydowanie bardziej treściwe niż tradycyjna "wodnista" zupa. Do tego śmiesznie proste do wykonania.
Składniki:1,5 litra
wody1
brokuł2 duże
marchewki1 większa
pietruszkabiała część
poramały
selerśrednia
cebula3
liście laurowe5-6 ziarenek
ziela angielskiego4 łyżki
oliwy1 płaska łyżeczka
kminku2 garście
koperkusól,
pieprz do smaku------------------------------------------------------------------------------------------------------Warzywa myjemy i obieramy.Kroimy na niewielkie kawałki (im mniejsze, tym łatwiej będzie je nam później zmiksować).Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującej się
wody (lub - tak jak w moim przypadku - ugotowanego
bulionu warzywnego, zupa będzie dzięki temu bardziej wyrazista).Dodajemy
przyprawy (liście,
ziele angielskie,
kminek,
sól,
pieprz).Gotujemy pod przykryciem 20 minut.W międzyczasie dolewamy
oliwę.Po ugotowaniu wyławiamy z garnka
ziele angielskie oraz
liście laurowe.Warto zwrócić uwagę, ile dokładnie ich wrzuciliśmy. Jedno
ziele angielskie gdzieś mi się zapodziało: jestem przekonana, że wrzuciłam ich dokładnie 5, a wyłowiłam tylko 4... :)] .Po ostygnięciu zupy, całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.Dorzucamy
koperek i ponownie lekko miksujemy.Gotowy krem możemy podać z grzankami przygotowanymi z czerstwego
chlebapokrojonego na kawałki, posypanego
przyprawami i zarumienionymi w piekarniku.
Przepis zainspirowany Madame Edith .