ßßß Cookit - przepis na Krem z brokułów

Krem z brokułów

nazwa

Wykonanie

Jako zdeklarowana miłośniczka brokułów, uwielbiam wszelkie wariacje z nimi związane. Krem z brokułów to jeden z moich faworytów. Danie zdecydowanie bardziej treściwe niż tradycyjna "wodnista" zupa. Do tego śmiesznie proste do wykonania.
Składniki:
1,5 litra wody
1 brokuł
2 duże marchewki
1 większa pietruszka
biała część pora
mały seler
średnia cebula
3 liście laurowe
5-6 ziarenek ziela angielskiego
4 łyżki oliwy
1 płaska łyżeczka kminku
2 garście koperku
sól, pieprz do smaku
------------------------------------------------------------------------------------------------------
Warzywa myjemy i obieramy.
Kroimy na niewielkie kawałki (im mniejsze, tym łatwiej będzie je nam później zmiksować).
Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującej się wody (lub - tak jak w moim przypadku - ugotowanego bulionu warzywnego, zupa będzie dzięki temu bardziej wyrazista).
Dodajemy przyprawy (liście, ziele angielskie, kminek, sól, pieprz).
Gotujemy pod przykryciem 20 minut.
W międzyczasie dolewamy oliwę.
Po ugotowaniu wyławiamy z garnka ziele angielskie oraz liście laurowe.
Warto zwrócić uwagę, ile dokładnie ich wrzuciliśmy. Jedno ziele angielskie gdzieś mi się zapodziało: jestem przekonana, że wrzuciłam ich dokładnie 5, a wyłowiłam tylko 4... :)] .
Po ostygnięciu zupy, całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dorzucamy koperek i ponownie lekko miksujemy.
Gotowy krem możemy podać z grzankami przygotowanymi z czerstwego chleba
pokrojonego na kawałki, posypanego przyprawami i zarumienionymi w piekarniku.
Przepis zainspirowany Madame Edith .
Źródło:http://simply-delicious-baking.blogspot.com/2013/03/krem-z-brokuow.html