Wykonanie
Ostatnio testowałam paczkę z ekologiczną zawartością. Moją uwagę zwróciły kawałki suszonej soi, które świetnie pasują do
sosów zamiast
mięsa. Taki
soja crunch wystarczy ugotować w lekko osolonej wodzie lub jeszcze lepiej w
warzywnym bulionie, a następnie dodać do sosu. Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na hinduskie warzywne
curry z dodatkiem takiej pysznej, ekologicznej soi.

Hinduske
curry z
sojowym crunchSkładniki: na 4 – 5 porcji150 g
sojowego crunch800 ml
warzywnego bulionu2
czerwone cebule4 ząbki
czosnku3 cm świeżego
imbiru1
cukinia, około 350 g1 łyżeczka
płatków chili lub pół łyżeczki mielonej
chili2 łyżeczki
kurkumy1 kg
pomidorów, sparzonych i obranych ze skórkipo jednej łyżeczce nasion rzymskiego
kminu,
kozieradki,
kolendry i
czarnego pieprzuszczypta
cynamonu2 łyżki
oliwy1 doniczka
kolendryorzechy cashew do posypaniaGotuj
soję w
bulionie przez około 8 minut, po czym odcedź. Zachowaj
bulion. Pokrój
cebulę i
cukinię w dużą kostkę, a
czosnek i
imbir w drobną kostkę. Wrzuć nasiona przypraw na rozgrzaną, suchą patelnię i zrumień, a następnie zgnieć w moździerzu. Podsmaż warzywa na
oliwie z dodatkiem przypraw. Dodaj
pomidory pokrojone w kostkę i część posiekanej
kolendry. Gotuj sos przez 20 minut po czym dodaj
soję i doprowadź sos do wrzenia. Podaj sos do
ryżu posypany
orzechami cashew i
kolendrą. Jako dodatek polecam
jogurt z dodatkiem
soku z limonki, łyżki
miodu i
kolendry.Polecane przepisyWegetariańskie
curry DahlIndyjski gulasz dahlVegetariańskie
curry z
bakłażanem i
fasolą black eyeWegetariańskie
chili con carneGulasz z
ciecierzycy i
szpinaku