ßßß Cookit - przepis na Jarsko i ekologicznie

Jarsko i ekologicznie

nazwa

Wykonanie

Ostatnio testowałam paczkę z ekologiczną zawartością. Moją uwagę zwróciły kawałki suszonej soi, które świetnie pasują do sosów zamiast mięsa. Taki soja crunch wystarczy ugotować w lekko osolonej wodzie lub jeszcze lepiej w warzywnym bulionie, a następnie dodać do sosu. Przygotowałam dzisiaj dla Was przepis na hinduskie warzywne curry z dodatkiem takiej pysznej, ekologicznej soi.
Hinduske curry z sojowym crunch
Składniki: na 4 – 5 porcji
150 g sojowego crunch
800 ml warzywnego bulionu
2 czerwone cebule
4 ząbki czosnku
3 cm świeżego imbiru
1 cukinia, około 350 g
1 łyżeczka płatków chili lub pół łyżeczki mielonej chili
2 łyżeczki kurkumy
1 kg pomidorów, sparzonych i obranych ze skórki
po jednej łyżeczce nasion rzymskiego kminu, kozieradki, kolendry i czarnego pieprzu
szczypta cynamonu
2 łyżki oliwy
1 doniczka kolendry
orzechy cashew do posypania
Gotuj soję w bulionie przez około 8 minut, po czym odcedź. Zachowaj bulion. Pokrój cebulę i cukinię w dużą kostkę, a czosnek i imbir w drobną kostkę. Wrzuć nasiona przypraw na rozgrzaną, suchą patelnię i zrumień, a następnie zgnieć w moździerzu. Podsmaż warzywa na oliwie z dodatkiem przypraw. Dodaj pomidory pokrojone w kostkę i część posiekanej kolendry. Gotuj sos przez 20 minut po czym dodaj soję i doprowadź sos do wrzenia. Podaj sos do ryżu posypany orzechami cashew i kolendrą. Jako dodatek polecam jogurt z dodatkiem soku z limonki, łyżki miodu i kolendry.
Polecane przepisy
Wegetariańskie curry Dahl
Indyjski gulasz dahl
Vegetariańskie curry z bakłażanem i fasolą black eye
Wegetariańskie chili con carne
Gulasz z ciecierzycy i szpinaku
Źródło:http://codojedzenia.pl/jarsko-i-ekologicznie