Wykonanie
Kurczak Karahi to fantastyczne danie dla miłośników smaków hinduskich przypraw.Pierwszy krok: przygotowanie
kurczakaSkładniki: kawałki
kurczaka (
udka kurczaka są najlepsze)2 łyż
oliwy1
czerwona cebula pokrojona w kostkę2 ząbki
czosnkuImbir 2,5 cm utarty na tarce2 zielone
chili pokrojone w kostkę2 pokrojone w kostkę obrane
pomidorysólPrzygotowanie:podzielić
udka kurczaka na mniejsze części i zdjąć skórę. Podgrzać
oliwę na patelni i dodać
cebulę. Smażyć 2-3 min dodać
czosnek,
imbir i
chili. Pomieszać wszystko i smażyć 2-3 min, aż zaczną pachnieć. Dodać kawałki
kurczaka następnie posolić i dodać
pomidory. Smażyć, aż
kurczak zacznie skwierczeć. Dodać 2 łyżki
wody. Zmniejszyć ogień, przykryć pokrywką i dusić około 30 min mieszając całość od czasu do czasu. Wyłączyć kiedy
kurczak będzie dobrze ugotowany i większość sosu wyparuje.Drugi krok: przygotowanie
currySkładniki:2 łyż
oliwy z oliwek1 łyżka
kurkumy1 łyżka gram
masali1 łyżeczka
chili500 ml sosu
curry2 łyżeczki posiekanej
kolendry.Przygotowanie:podgrzać
olej w dużym wysokim naczyniu, dodać
kurkumę, gram
masalę i
chili. Mieszać wszystko, aż zacznie się unosić aromat przypraw. Dodać
kurczaka wraz z sosem, który został w garnku. Kiedy zacznie skwierczeć, zmniejszyć ogień, przykryć i dusić około 10 min, aby
kurczak przeszedł aromatem przypraw. Następnie dodać
curry sos i dusić jeszcze kilka minut. Na koniec przełożyć wszystko do miseczki i serwować z posypaną na wszystko pokrojoną
kolendrą