ßßß
Niezbędne składniki:ok. 1 szklanki zielonej fasolki moong (całej) - można kupić tutaj: http://www.skworcu.com.pl/2 pomidory pokrojone w kostkę1 posiekana cebula2-3 zielone chili1 łyżeczka przeciśniętego czosnku1 łyżeczka przetartego imbiru1 łyżeczka czerwonego chili1 łyżeczka mielonej kolendry1/2 łyżeczki kurkumy1 łyżeczka kitchen king masala1 łyżeczka lisci kozieradki1/4 łyżeczki asafetydy1 łyżeczka kminuoliwa do smażenia1,5 łyżeczki soli (lub do smaku)świeża kolendra - posiekana1 łyżeczka soku z cytrynyPrzygotowanie:Fasolkę moong myjemy i namaczamy w wodzie około godziny. Po tym czasie przekladamy ją go garnka ciśnieniowego (szybkowara), zalewamy 1,5 szkl. wody oraz 1/4 łyżeczki kurkumy i gotujemy (do ok. 3-4 gwizdków). Odczekujemy, aż zejdzie ciśnienie, ostrożnie otwieramy garnek i lekko ugniatamy fasolkę.Równocześnie bierzemy ciężki rondel (karahi lub woka) i rozgrzewamy oliwę. Na gorącą oliwę wrzucamy kmin i asafetydę . Po ok. 1-2 minutach dodajemy posiekaną cebulę, następnie chili pokrojone w paski, samżymy mieszając. Kolejno do rondla wędruje czosnek i imbir. Smażymy do czasu kiedy cebulka stanie się miękka.Dodajemy mieloną kolendrę, 1/4 łyżeczki kurkumy i mieszamy dokladnie. Do rondla wrzucamy posiekane pomidory, dobrze smażymy, aż pomidory pozdbęda się surowego zapachu, a oliwa zacznie być widoczna na powierzchni sosu. Dodajemy kitchen king masala, kozieradkę, a po chwili ugotowaną fasolkę moong i 2 szklanki wody. Doprowadzamy do gotowania i gotujemy ok. 7 minut.Gotowe danie dekorujemy posiekaną świeżą kolendrą. Przed podaniem dodajemy kilka kropel soku z cytryny!