Wykonanie
Prezentowany wegetariański przepis na danie z zielonej całej
fasolki moong. Do serwowania z
ryżem i/lub roti.
Niezbędne składniki:ok. 1 szklanki zielonej
fasolki moong (całej) - można kupić tutaj: http://www.skworcu.com.pl/2
pomidory pokrojone w kostkę1 posiekana
cebula2-3 zielone
chili1 łyżeczka przeciśniętego
czosnku1 łyżeczka przetartego
imbiru1 łyżeczka czerwonego
chili1 łyżeczka mielonej
kolendry1/2 łyżeczki
kurkumy1 łyżeczka kitchen king
masala1 łyżeczka lisci
kozieradki1/4 łyżeczki asafetydy1 łyżeczka
kminuoliwa do smażenia1,5 łyżeczki
soli (lub do smaku)świeża
kolendra - posiekana1 łyżeczka
soku z cytrynyPrzygotowanie:
Fasolkę moong myjemy i namaczamy w wodzie około godziny. Po tym czasie przekladamy ją go garnka ciśnieniowego (szybkowara), zalewamy 1,5 szkl.
wody oraz 1/4 łyżeczki
kurkumy i gotujemy (do ok. 3-4 gwizdków). Odczekujemy, aż zejdzie ciśnienie, ostrożnie otwieramy garnek i lekko ugniatamy
fasolkę.Równocześnie bierzemy ciężki rondel (karahi lub woka) i rozgrzewamy
oliwę. Na gorącą
oliwę wrzucamy
kmin i asafetydę . Po ok. 1-2 minutach dodajemy posiekaną
cebulę, następnie
chili pokrojone w paski, samżymy mieszając. Kolejno do rondla wędruje
czosnek i
imbir. Smażymy do czasu kiedy
cebulka stanie się miękka.Dodajemy mieloną
kolendrę, 1/4 łyżeczki
kurkumy i mieszamy dokladnie. Do rondla wrzucamy posiekane
pomidory, dobrze smażymy, aż
pomidory pozdbęda się surowego zapachu, a
oliwa zacznie być widoczna na powierzchni sosu. Dodajemy kitchen king
masala,
kozieradkę, a po chwili ugotowaną
fasolkę moong i 2 szklanki
wody. Doprowadzamy do gotowania i gotujemy ok. 7 minut.Gotowe danie dekorujemy posiekaną świeżą
kolendrą. Przed podaniem dodajemy kilka kropel
soku z cytryny!