Wykonanie
Jak zrobić dobrą chińszczyznę? No nie tak łatwo - bo potrzebna jest
mieszanka przypraw, która nada całej potrawie ten właściwy charakter. Dziś prezentuję wam jedną z nich, która od samego początku zniewala aromatem. Możecie marynować w niej
mięso,
tofu lub każdy, inny nadający się do tego produkt. Jeżeli używacie jej jako bazy do sosu, nie zapomnijcie - za radą pewnego starego Hindusa - rozpuścić przypraw w odrobinie
oliwy lub innego tłuszczu. Wtedy zanika ich proszkowy posmak, a pozostaje jedynie ten właściwy, głęboki smak. Oczywiście w miarę możliwości używamy świeżych przypraw.Składniki:1 płaska łyżeczka
papryki słodkiej1/2 łyżeczki
płatków chilli1/2 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki
cynamonu3
goździki5 ziarenek
kolendry5 nasionek
kminu rzymskiego, czyli
kopru włoskiego1/2 łyżeczki
kozieradki1/4 łyżeczki
imbiru1 płaska łyżeczka
czosnku lub 2 świeże starte ząbkiPozostaje tylko wymieszać. Powyższy przepis wystarcza na 500 ml
bulionu.