ßßß Cookit - przepis na Chińska mieszanka przypraw

Chińska mieszanka przypraw

nazwa

Wykonanie

Jak zrobić dobrą chińszczyznę? No nie tak łatwo - bo potrzebna jest mieszanka przypraw, która nada całej potrawie ten właściwy charakter. Dziś prezentuję wam jedną z nich, która od samego początku zniewala aromatem. Możecie marynować w niej mięso, tofu lub każdy, inny nadający się do tego produkt. Jeżeli używacie jej jako bazy do sosu, nie zapomnijcie - za radą pewnego starego Hindusa - rozpuścić przypraw w odrobinie oliwy lub innego tłuszczu. Wtedy zanika ich proszkowy posmak, a pozostaje jedynie ten właściwy, głęboki smak. Oczywiście w miarę możliwości używamy świeżych przypraw.
Składniki:
1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
1/2 łyżeczki płatków chilli
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki cynamonu
3 goździki
5 ziarenek kolendry
5 nasionek kminu rzymskiego, czyli kopru włoskiego
1/2 łyżeczki kozieradki
1/4 łyżeczki imbiru
1 płaska łyżeczka czosnku lub 2 świeże starte ząbki
Pozostaje tylko wymieszać. Powyższy przepis wystarcza na 500 ml bulionu.
Źródło:http://alkitchen.blogspot.com/2012/10/chinska-mieszanka-przypraw.html