ßßß Cookit - przepis na Zupa z czerwonej soczewicy, ciecierzycy i chili

Zupa z czerwonej soczewicy, ciecierzycy i chili

nazwa

Wykonanie

To kremowa zupa doskonała na dni, które nieuchronnie się zbliżają. Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca. Bliskowschodnie smaki, cała masa błonnika i samo zdrowie. No i podstawowa zaleta, robi się bajecznie szybko, a doskonały obiad po ciężkim dniu pracy ląduje na stole w mgnieniu oka.
Składniki (2-3 porcje):
2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
szczypta suszonych płatków chili
1 łyżka oliwy z oliwek
1 czerwona cebula, posiekana
150 g czerwonej soczewicy
850 ml bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów
½ puszki ciecierzycy
posiekana kolendra, jogurt grecki– do podania
Na suchej patelni podprażyć przez minutę kmin i chili. Dodać oliwę i cebulę, smażyć aż cebula zmięknie. Dodać soczewicę i chwilkę podsmażyć, wlać bulion i pomidory, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż soczewica będzie miękka (ok. 15 minut).
Zmiksować zupę na gładko blenderem lub malakserem, jeśli chcecie aby była naprawdę jedwabista przetrzyjcie ją dodatkowo przez sito. Wlać ją z powrotem do garnka i dodać ciecierzycę. Lekko podgotować, doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać kolendrę i wymieszać. Podawać z łyżką jogurtu greckiego.
Smacznego :-)
Źródło:http://www.facetnatalerzu.pl/2013/10/zupa-z-czerwonej-soczewicy-ciecierzycy.html