Wykonanie
To kremowa zupa doskonała na dni, które nieuchronnie się zbliżają. Aromatyczna, sycąca i rozgrzewająca. Bliskowschodnie smaki, cała masa błonnika i samo zdrowie. No i podstawowa zaleta, robi się bajecznie szybko, a doskonały obiad po ciężkim dniu pracy ląduje na
stole w mgnieniu oka.

Składniki (2-3 porcje):2 łyżeczki nasion
kminu rzymskiegoszczypta suszonych
płatków chili1 łyżka
oliwy z oliwek1
czerwona cebula, posiekana150 g
czerwonej soczewicy850 ml
bulionu warzywnego1 puszka
pomidorów½ puszki
ciecierzycyposiekana
kolendra,
jogurt grecki– do podaniaNa suchej patelni podprażyć przez minutę
kmin i
chili. Dodać
oliwę i
cebulę, smażyć aż
cebula zmięknie. Dodać
soczewicę i chwilkę podsmażyć, wlać
bulion i
pomidory, zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować do momentu aż
soczewica będzie miękka (ok. 15 minut).Zmiksować zupę na gładko blenderem lub malakserem, jeśli chcecie aby była naprawdę jedwabista przetrzyjcie ją dodatkowo przez sito. Wlać ją z powrotem do garnka i dodać
ciecierzycę. Lekko podgotować, doprawić do smaku
solą i
pieprzem, dodać
kolendrę i wymieszać. Podawać z łyżką
jogurtu greckiego.Smacznego :-)