Wykonanie
czwartek, 14 Styczeń 2016, autor: blue_megi, 1 Komentarz »Oryginalny w smaku sos z
ciecierzycą. Jeśli uda Wam się kupić świeżą
kolendrę, danie będzie dużo bardziej aromatyczne niż z suszoną. Polecam

Składniki:2
cebulepuszka krojonych
pomidorówpuszka
ciecierzycy2 łyżki
oliwy2 łyżki suszonej
kolendryszklanka
bulionu warzywnegołyżeczka
cynamonułyżeczka
płatków chilliszklanka
kuskususólW dużym rondlu rozgrzewamy
oliwę.
Cebulę grubo siekamy i podsmażamy na
oliwie. Dodajemy
cynamon,
płatki chilli i smażymy przez chwilę mieszając. Wlewamy
bulion, dodajemy
pomidory z puszki i
ciecierzycę razem z zalewą. Dusimy na małym ogniu, pod przykryciem przez 40 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, często mieszając, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy
solą do smaku.
Kuskus wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem tak, aby był cały w wodzie. Przykrywamy talerzem i odstawiamy na 10 minut. Spulchniamy
kuskus widelcem i nakładamy na talerze. Podajemy z przygotowanym sosem.Smacznego!