ßßß Cookit - przepis na Kuskus z chorizo

Kuskus z chorizo

nazwa

Wykonanie

Dziś wtorek, w związku z czym zapraszam Was na kolejny "mięsny" post.
Dzisiejsze danie pochodzi z kuchni hiszpańskiej, jest to kuskus z chorizo, papryką i cieciorką w sosie pomidorowym. Muszę przyznać, że chorizo to moje całkiem niedawne odkrycie. Żałuję, że stało się to tak późno, ponieważ ta hiszpańska kiełbaska jest naprawdę przepyszna. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, jednak przesmażona smakuje moim zdaniem najlepiej! Polecam!
Składniki :
400g chorizo
2 średnie cebule
2 ząbki czosnku
3 kolorowe papryki (u mnie żółta, czerwona i zielona)
puszka ciecierzycy (400g)
1 puszka krojonych pomidorów
400ml przecieru pomidorowego (pasaty)
kubek kuskusu
300ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka słodkiej, ostrej i wędzonej papryki
1 łyżeczka kminu rzymskiego
szczypta płatków chili
sól, pieprz
Przygotowanie :
Rozgrzać dużą, głęboką patelnię lub rondel. Chorizo pokroić w plasterki i przesmażyć na patelni aż zacznie wytapiać się tłuszcz, a mięso się przyrumieni, dodać cebulę pokrojoną w piórka oraz czosnek i smażyć przez kilka minut aż ceula się zeszkli i zmięknie.
W międzyczasie przygotować kuskus - w głębokiej misce zalać go gorącym bulionem, przykryć talerzem i zostawić na 10 minut.
Do przesmażonego chorizo dodać paprykę pokrojoną w paski i dusić aż zmięknie. Natępnie dodać pomidory i przecier pomidorowy, doprawić przyprawami oraz solą i pieprzem. Pod koniec gotowania dodać ciecierzycę i wszystko dokładnie wymieszać, gotować jeszcze przez chwilę aż cieciorka będzie ciepła. Podawać z kuskusem.
Smacznego !
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2014/08/kuskus-z-chorizo.html