Wykonanie
Dziś wtorek, w związku z czym zapraszam Was na kolejny "
mięsny" post.

Dzisiejsze danie pochodzi z kuchni hiszpańskiej, jest to
kuskus z chorizo,
papryką i
cieciorką w
sosie pomidorowym. Muszę przyznać, że chorizo to moje całkiem niedawne odkrycie. Żałuję, że stało się to tak późno, ponieważ ta hiszpańska
kiełbaska jest naprawdę przepyszna. Można ją przyrządzać na wiele sposobów, jednak przesmażona smakuje moim zdaniem najlepiej! Polecam!

Składniki :400g chorizo2 średnie
cebule2 ząbki
czosnku3 kolorowe
papryki (u mnie żółta, czerwona i zielona)puszka
ciecierzycy (400g)1 puszka krojonych
pomidorów400ml
przecieru pomidorowego (pasaty)kubek
kuskusu300ml
bulionu warzywnego1 łyżeczka słodkiej, ostrej i wędzonej
papryki1 łyżeczka
kminu rzymskiegoszczypta
płatków chilisól,
pieprz
Przygotowanie :Rozgrzać dużą, głęboką patelnię lub rondel. Chorizo pokroić w plasterki i przesmażyć na patelni aż zacznie wytapiać się tłuszcz, a
mięso się przyrumieni, dodać
cebulę pokrojoną w piórka oraz
czosnek i smażyć przez kilka minut aż
ceula się zeszkli i zmięknie.W międzyczasie przygotować
kuskus - w głębokiej misce zalać go gorącym
bulionem, przykryć talerzem i zostawić na 10 minut.Do przesmażonego chorizo dodać
paprykę pokrojoną w paski i dusić aż zmięknie. Natępnie dodać
pomidory i
przecier pomidorowy, doprawić
przyprawami oraz
solą i
pieprzem. Pod koniec gotowania dodać
ciecierzycę i wszystko dokładnie wymieszać, gotować jeszcze przez chwilę aż
cieciorka będzie ciepła. Podawać z
kuskusem.


Smacznego !