ßßß Cookit - przepis na Curry ze świeżym szpinakiem i cieciorką

Curry ze świeżym szpinakiem i cieciorką

nazwa

Wykonanie

Przepis z książki "Home - grown harvest" . Nie sądziłam ,że wyjdzie takie smaczne. A przy tym danie błyskawiczne ! Bardzo polecam i dedykuję mojej Zapracowanej Siostrze lubiącej warzywa :)
składniki
1 biała cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka posiekanego, świeżego imbiru
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki pasty curry, łagodnej
1 puszka ciecierzycy ( 400 g)
1 puszka pomidorów (400 g )
500g młodego szpinaku
garść świeżej kolendry
przygotowanie
Szpinak wypłukać, obciąć grube ogonki, odstawić .cebulę, Czosnek i imbir posiekać drobno, najlepiej w blenderze. N a patelni mocno rozgrzać oliwę , dodać mieszankę cebulową i smażyć przez 4 - 5 minut ,często mieszając, aż cebula lekko się zrumieni. Dodać curry (ilość zależy od pasty i od tego jak bardzo ostre potrawy lubimy) i podsmażać przez kolejne 2 minuty. Dodać pomidory i 250 ml zimnej wody i ciecierzycę. Zagotować , a następnie zmniejszyć temperaturę i gotować , mieszając od czasu do czasu przez 10 minut. To dobry moment by dodać curry jeżeli sos wyda nam się zbyt delikatny. Dodać szpinak, wymieszać i gotować tylko do momentu aż szpinak zmięknie. posypać świeżą kolendrą i podawać. Najlepszym dodatkiem byłyby indyjskie chlebki naan lub roti ale białe pieczywo też się sprawdza. Smacznego!
Źródło:http://staregary.blogspot.com/2013/12/curry-ze-swiezym-szpinakiem-i-cieciorka.html