ßßß Cookit - przepis na Weekend Ciecierzycowy

Weekend Ciecierzycowy

nazwa

Wykonanie

Rośliny strączkowe bardzo często goszczą na moim stole, najczęściej jednak są to dania z ciecierzycy lub soczewicy. Upodobałam sobie szczególnie tę czerwoną, nie tylko dlatego, że wymaga najkrótszego gotowania, lecz również dlatego, że zawiera najwięcej białka, a w diecie bezmięsnej trzeba szczególnie o tym pamiętać. Gdy uczyłam się gotowania, bardzo szczegółowo przestrzegałam przepisów, teraz jednak większość tego typu dań ‘wymyślam’ w trakcie gotowania, w zależności od zawartości kuchennych szafek lub lodówki :)
Dzisiejsza propozycja zainspirowana jest między innymi książką Kiran’a Vyas’a ‘Przepisy wegetarianskie Indii’ oraz kursem kuchni ajurwedy w którym uczestniczyłam rok temu; kiedyś, mając za mało czerwonej soczewicy, postanowiłam dodać również kilka ziemniaków; innym razem dodałam ciecierzycę, której lekko orzechowy posmak nadaje potrawom subtelności. Tego typu dania mają to do siebie, że łatwo można je przystosować do naszych potrzeb i upodobań : dodając więcej wody, otrzymamy pożywną zupę; dodając jej mniej – sycące gęste danie.

Soczewicowo-ciecierzycowe curry
(wersja II, lekko zmodyfikowana…)
Na 4 porcje:
250 g ziemniaków (2-3 średniej wielkości)
180 g czerwonej soczewicy (niepełna szklanka)
300 g ugotowanej ciecierzycy
3-4 łyżki sklarowanego masła lub oliwy / oleju
1 duża cebula
2 zmiażdżone ząbki czosnku
ok. 2-3 cm kawałek świeżego imbiru
kilka liści curry
ok. 3/4 łyżki zmielonego kuminu
ok. 3/4 łyżki zmielonych ziaren kolendry
1/2 – 3/4 łyżeczki kurkumy
1 pomidor lub 3-4 łyżki przecieru pomidorowego
sól do smaku
ok. 700-800 ml wody
kilka galązek kolendry
Ziemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę drobno poszatkować i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu; następnie dodać starty imbir i czosnek oraz resztę przpraw (oprócz kurkumy), dobrze wymieszać. Po około minucie dodać kurkumę i pokrojone pomidory (lub przecier) i przesmażyć je kilka minut z przyprawami. Następnie dodać pokrojone ziemniaki, dobrze wymieszać z pomidorami, wlać wodę, posolić. Gdy ziemniaki są już lekko miękkie (po ok. 10 minutach) dodać wypłukaną na sicie soczewicę i zamieszać. Po upływie kolejnych 10 minut dodać ciecierzycę, wymieszać wszystkie składniki i gotować jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypać poszatkowaną kolendrą.
Jak większość tego typu dań, curry to świetnie smakuje podane z ryżem basmati.

Danie to już samo w sobie jest bardzo pożywne, jednak nie należy zapominać o tym, że najkorzystniejsze dla naszego organizmu jest połączenie roślin strączkowych np. z ryżem; dlatego łącząc soczewicowy dal z porcją ryżu będziemy czuli się syci przez wiele godzin i z pewnością będziemy mieć mniejszą ochotę na ‘podjadanie’ między posiłkami :)
Pozdrawiam!
#
Źródło:http://www.beawkuchni.com/2008/04/weekend-ciecierzycowy.html