ßßß
Soczewicowo-ciecierzycowe curry(wersja II, lekko zmodyfikowana…)Na 4 porcje:250 g ziemniaków (2-3 średniej wielkości)180 g czerwonej soczewicy (niepełna szklanka)300 g ugotowanej ciecierzycy3-4 łyżki sklarowanego masła lub oliwy / oleju1 duża cebula2 zmiażdżone ząbki czosnkuok. 2-3 cm kawałek świeżego imbirukilka liści curryok. 3/4 łyżki zmielonego kuminuok. 3/4 łyżki zmielonych ziaren kolendry1/2 – 3/4 łyżeczki kurkumy1 pomidor lub 3-4 łyżki przecieru pomidorowegosól do smakuok. 700-800 ml wodykilka galązek kolendryZiemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę. Cebulę drobno poszatkować i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu; następnie dodać starty imbir i czosnek oraz resztę przpraw (oprócz kurkumy), dobrze wymieszać. Po około minucie dodać kurkumę i pokrojone pomidory (lub przecier) i przesmażyć je kilka minut z przyprawami. Następnie dodać pokrojone ziemniaki, dobrze wymieszać z pomidorami, wlać wodę, posolić. Gdy ziemniaki są już lekko miękkie (po ok. 10 minutach) dodać wypłukaną na sicie soczewicę i zamieszać. Po upływie kolejnych 10 minut dodać ciecierzycę, wymieszać wszystkie składniki i gotować jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypać poszatkowaną kolendrą.Jak większość tego typu dań, curry to świetnie smakuje podane z ryżem basmati.‚Danie to już samo w sobie jest bardzo pożywne, jednak nie należy zapominać o tym, że najkorzystniejsze dla naszego organizmu jest połączenie roślin strączkowych np. z ryżem; dlatego łącząc soczewicowy dal z porcją ryżu będziemy czuli się syci przez wiele godzin i z pewnością będziemy mieć mniejszą ochotę na ‘podjadanie’ między posiłkami :)Pozdrawiam!#