Wykonanie
Rośliny strączkowe bardzo często goszczą na moim
stole, najczęściej jednak są to dania z
ciecierzycy lub
soczewicy. Upodobałam sobie szczególnie tę czerwoną, nie tylko dlatego, że wymaga najkrótszego gotowania, lecz również dlatego, że zawiera najwięcej
białka, a w diecie bezmięsnej trzeba szczególnie o tym pamiętać. Gdy uczyłam się gotowania, bardzo szczegółowo przestrzegałam przepisów, teraz jednak większość tego typu dań ‘wymyślam’ w trakcie gotowania, w zależności od zawartości kuchennych szafek lub lodówki :)Dzisiejsza propozycja zainspirowana jest
między innymi książką Kiran’a Vyas’a ‘Przepisy wegetarianskie Indii’ oraz
kursem kuchni ajurwedy w którym uczestniczyłam rok temu; kiedyś, mając za mało
czerwonej soczewicy, postanowiłam dodać również kilka
ziemniaków; innym razem dodałam
ciecierzycę, której lekko
orzechowy posmak nadaje potrawom subtelności. Tego typu dania mają to do siebie, że łatwo można je przystosować do naszych potrzeb i upodobań : dodając więcej
wody, otrzymamy pożywną zupę; dodając jej mniej – sycące gęste danie.‚
Soczewicowo-
ciecierzycowe curry(wersja II, lekko zmodyfikowana…)Na 4 porcje:250 g
ziemniaków (2-3 średniej wielkości)180 g
czerwonej soczewicy (niepełna szklanka)300 g ugotowanej
ciecierzycy3-4 łyżki sklarowanego
masła lub
oliwy /
oleju1 duża
cebula2 zmiażdżone ząbki
czosnkuok. 2-3 cm kawałek świeżego
imbirukilka liści
curryok. 3/4 łyżki zmielonego kuminuok. 3/4 łyżki zmielonych ziaren
kolendry1/2 – 3/4 łyżeczki
kurkumy1
pomidor lub 3-4 łyżki
przecieru pomidorowegosól do smakuok. 700-800 ml
wodykilka galązek
kolendryZiemniaki obrać i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Cebulę drobno poszatkować i przesmażyć na rozgrzanym tłuszczu; następnie dodać starty
imbir i
czosnek oraz resztę przpraw (oprócz
kurkumy), dobrze wymieszać. Po około minucie dodać
kurkumę i pokrojone
pomidory (lub przecier) i przesmażyć je kilka minut z
przyprawami. Następnie dodać pokrojone
ziemniaki, dobrze wymieszać z
pomidorami, wlać
wodę, posolić. Gdy
ziemniaki są już lekko miękkie (po ok. 10 minutach) dodać wypłukaną na sicie
soczewicę i zamieszać. Po upływie kolejnych 10 minut dodać
ciecierzycę, wymieszać wszystkie składniki i gotować jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypać poszatkowaną
kolendrą.Jak większość tego typu dań,
curry to świetnie smakuje podane z
ryżem basmati.‚Danie to już samo w sobie jest bardzo pożywne, jednak nie należy zapominać o tym, że najkorzystniejsze dla naszego organizmu jest połączenie roślin strączkowych np. z
ryżem; dlatego łącząc
soczewicowy dal z porcją
ryżu będziemy czuli się syci przez wiele godzin i z pewnością będziemy
mieć mniejszą ochotę na ‘podjadanie’
między posiłkami :)Pozdrawiam!#