ßßß Cookit - przepis na Mieszanka dal i chlebek chapati z porem

Mieszanka dal i chlebek chapati z porem

nazwa

Wykonanie

Ostatnio strasznie, strasznie brakuje mi czasu, bo całe dnie spędzam przy książkach. Jem mieszankę orzechów i popijam kawą. Reszta pozostaje na łasce i niełasce mojej mamy.
Jednak pod wpływem innych blogerek, w ramach "wirtualnej kuchni", udało mi się zrobić coś bardzo pysznego. Zima za oknem, więc czas się rozgrzać!
Dal to indyjskie określenie warzyw strączkowym i potrawy z nich gotowanych. Dal to po prostu zupa, a raczej gulasz ze strączków, przypominająca curry .
A chapati to po prostu chleb. Oryginalnie piecze się go w glinianym piecu tandoor, ale... no chyba nie myślicie, że rozpalam ognisko w salonie :)
No i chlebek jest bezdrozdżowy. Próbowałam go robić wcześniej i, przyznam szczerze, był obrzydliwy. Ale Gordon Ramsay przygotował chlebek na ekranie mojego telewizora i postanowiłam spróbować jeszcze raz. Był świetny!
Dal u innych blogerek: Dobromiły, Maggie, Shinju i Siaśki .
Przepis na 2 porcje:
Mieszanka chana dal
50g suszonej ciecierzycy
100g czerwonej soczewicy
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 cm korzeń imbiru
1 szklanka bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów
sól, pieprz
olej (do smażenia, około 1 łyżki)
przyprawy suche:
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka kurkumy
szczypta chilli w proszku
Ciecierzycę zalać wodą i odstawić na kilka godzin, żeby spęczniała.
Wszystkie suche przyprawy dokładnie zmielić. Cebulę posiekać, czosnek utrzeć z odrobiną soli.
Olej rozgrzać na dużej patelni, zeszklić na nim cebulę, dodać czosnek, przyprawy i imbir. Smażyć razem przez minutę.
Dołożyć soczewicę i ciecierzycę, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory, rozgnieść je i zalać bulionem. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 20–30 minut.
Chapati
1 szklanka mąki pszennej
2 łyżki oliwy
1/2 szklanki ciepłej wody
1 łyżeczka masła
20cm kawałek pora
sól, pieprz
Pora pokroić na plastry i poddusić na maśle. Mąkę przesiać do miski, przyprawić, wymieszać z porem. Dolać oliwę, ostrożnie dodać część wody i wyrobić ciasto. Dolewać tylko tyle wody, żeby wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut.
Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części, rozwałkować. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni.
Źródło:http://terazjedzmnie.blogspot.com/2013/01/mieszanka-dal-i-chlebek-chapati-z-porem.html