Wykonanie
Ostatnio strasznie, strasznie brakuje mi czasu, bo całe dnie spędzam przy książkach. Jem mieszankę
orzechów i popijam
kawą. Reszta pozostaje na łasce i niełasce mojej mamy.Jednak pod wpływem innych blogerek, w ramach "wirtualnej kuchni", udało mi się zrobić coś bardzo pysznego. Zima za oknem, więc czas się rozgrzać!Dal to indyjskie określenie
warzyw strączkowym i potrawy z nich gotowanych. Dal to po prostu zupa, a raczej gulasz ze strączków, przypominająca
curry .A chapati to po prostu
chleb. Oryginalnie piecze się go w glinianym piecu tandoor, ale... no chyba nie myślicie, że rozpalam ognisko w salonie :)No i chlebek jest bezdrozdżowy. Próbowałam go robić wcześniej i, przyznam szczerze, był obrzydliwy. Ale Gordon
Ramsay przygotował chlebek na ekranie mojego telewizora i postanowiłam spróbować jeszcze raz. Był świetny!Dal u innych blogerek: Dobromiły,
Maggie, Shinju i Siaśki .Przepis na 2 porcje:Mieszanka chana dal50g suszonej
ciecierzycy100g
czerwonej soczewicy1
cebula2 ząbki
czosnku2 cm korzeń
imbiru1 szklanka
bulionu warzywnego1 puszka
pomidorówsól,
pieprzolej (do smażenia, około 1 łyżki)
przyprawy suche:1 łyżeczka ziaren
gorczycy1 łyżeczka ziaren
kolendry1 łyżeczka kuminu1 łyżeczka
kurkumyszczypta
chilli w proszku
Ciecierzycę zalać
wodą i odstawić na kilka godzin, żeby spęczniała.Wszystkie suche
przyprawy dokładnie zmielić.
Cebulę posiekać,
czosnek utrzeć z odrobiną
soli.
Olej rozgrzać na dużej patelni, zeszklić na nim
cebulę, dodać
czosnek,
przyprawy i
imbir. Smażyć razem przez minutę.Dołożyć
soczewicę i
ciecierzycę, dokładnie wymieszać. Dodać
pomidory, rozgnieść je i zalać
bulionem. Gotować na wolnym ogniu, pod przykryciem przez 20–30 minut.Chapati1 szklanka
mąki pszennej2 łyżki
oliwy1/2 szklanki ciepłej
wody1 łyżeczka
masła20cm kawałek
porasól,
pieprzPora pokroić na plastry i poddusić na
maśle.
Mąkę przesiać do miski, przyprawić, wymieszać z
porem. Dolać
oliwę, ostrożnie dodać część
wody i wyrobić ciasto. Dolewać tylko tyle
wody, żeby wyrobić gładkie ciasto. Odstawić na 20 minut.Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części, rozwałkować. Smażyć na mocno rozgrzanej patelni.