Wykonanie
Po licznych rozjazdach i wakacjach, w końcu wróciłam na dłużej i zabrałam się za gotowanie i mam nadzieję, że wpisy będą pojawiały się częściej i bardziej regularnie. Dzisiejsze danie przygotowałam do akcji wspólnego gotowania, którego tematem jest dowolne danie wegańskie. Jestem raczej stworzeniem mięsożernym, jednak zdarza mi się przygotowywać potrawy wegetariańskie, a od czasu gdy odkryłam kuchnię indyjską,
doszłam do wniosku, że dania bezmięsne w niczym nie ustępują tym mięsnym. Kuchnia wegańska posuwa się jednak nieco dalej, jest jeszcze bardziej rygorystyczna, ponieważ nie wykorzystuje się w niej żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego np.
jajek,
mleka. Nie jestem weganką, ani specjalistką tej kuchni, jednak mam nadzieję, że danie które dziś przygotowałam spełania warunki weganizmu. Sądzę także, że będzie smakowało wszystkim fanom kuchni indyjskiej, jak i tym którzy na codzień jedzą
mięso, lecz dla odmiany lubią zjeść coś innego, bezmięsnego, ale o ciekawym, intensywnym smaku.Zapraszam na pyszne i aromatyczne danie kuchni indyjskiej, które wyśmienicie może posłużyć za danie główne, ponieważ jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, jako przystawka lub dodatek do dania głównego.Razem ze mną dania wegańskie przygotowali dziś:Panna Malwinna,
Maggie, Dobromiła, Siaśka, Bartoldzik, Mirabelka .
2 łyżeczki mielonej
kolendry2 łyżeczki mielonego
kminu rzymskiego0,5 łyżeczki
pieprzu kajeńskiego0,5 łyżeczki
kurkumy1
cebula2 łyżeczki świeżego startego
imbiru2 ząbki
czosnku przeciśnięte przez praskę1 puszka
pomidorów2 puszki
ciecierzycy (800g)2 średnie
ziemniaki0,5 łyżeczki
przyprawy garam -
masalasóloliwaW małej miseczce wymieszać
kolendrę,
kmin,
pieprz kajeński i
kurkumę, dodać 3 łyżki
wody i dokładnie wymieszać.W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać
olej i przezmażyć drobno pokrojoną
cabulę aż lekko zbrązowieje. Dodać
czosnek i
imbir, mieszać i smażyć przez około 1 minutę. Dodać
mieszankę przypraw, dokładnie wymieszać. Dodać
pomidory, następnie
ciecierzycę i
ziemniaki. Zagotować i dusić pod przykryciem aż
ziemniaki zmiękną (około 15-20 minut). Pod sam koniec gotowania dodać
przyprawę garam -
masala. Jeżeli danie nie jest wystarczająco kwaskowe można dodać nieco
soku z cytryny.
Smacznego!