ßßß Cookit - przepis na Ciecierzyca na ostro

Ciecierzyca na ostro

nazwa

Wykonanie

Po licznych rozjazdach i wakacjach, w końcu wróciłam na dłużej i zabrałam się za gotowanie i mam nadzieję, że wpisy będą pojawiały się częściej i bardziej regularnie. Dzisiejsze danie przygotowałam do akcji wspólnego gotowania, którego tematem jest dowolne danie wegańskie. Jestem raczej stworzeniem mięsożernym, jednak zdarza mi się przygotowywać potrawy wegetariańskie, a od czasu gdy odkryłam kuchnię indyjską, doszłam do wniosku, że dania bezmięsne w niczym nie ustępują tym mięsnym. Kuchnia wegańska posuwa się jednak nieco dalej, jest jeszcze bardziej rygorystyczna, ponieważ nie wykorzystuje się w niej żadnych produktów pochodzenia zwierzęcego np. jajek, mleka. Nie jestem weganką, ani specjalistką tej kuchni, jednak mam nadzieję, że danie które dziś przygotowałam spełania warunki weganizmu. Sądzę także, że będzie smakowało wszystkim fanom kuchni indyjskiej, jak i tym którzy na codzień jedzą mięso, lecz dla odmiany lubią zjeść coś innego, bezmięsnego, ale o ciekawym, intensywnym smaku.
Zapraszam na pyszne i aromatyczne danie kuchni indyjskiej, które wyśmienicie może posłużyć za danie główne, ponieważ jest bardzo sycące, lub w mniejszej ilości, jako przystawka lub dodatek do dania głównego.
Razem ze mną dania wegańskie przygotowali dziś:
Panna Malwinna, Maggie, Dobromiła, Siaśka, Bartoldzik, Mirabelka .
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
0,5 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
0,5 łyżeczki kurkumy
1 cebula
2 łyżeczki świeżego startego imbiru
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 puszka pomidorów
2 puszki ciecierzycy (800g)
2 średnie ziemniaki
0,5 łyżeczki przyprawy garam - masala
sól
oliwa
W małej miseczce wymieszać kolendrę, kmin, pieprz kajeński i kurkumę, dodać 3 łyżki wody i dokładnie wymieszać.
W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej i przezmażyć drobno pokrojoną cabulę aż lekko zbrązowieje. Dodać czosnek i imbir, mieszać i smażyć przez około 1 minutę. Dodać mieszankę przypraw, dokładnie wymieszać. Dodać pomidory, następnie ciecierzycę i ziemniaki. Zagotować i dusić pod przykryciem aż ziemniaki zmiękną (około 15-20 minut). Pod sam koniec gotowania dodać przyprawę garam - masala. Jeżeli danie nie jest wystarczająco kwaskowe można dodać nieco soku z cytryny.
Smacznego!
Źródło:http://codzienne-gotowanie.blogspot.com/2013/06/ciecierzyca-na-ostro.html