Wykonanie
Tę prostą , al e niezwykle pyszną i pożywną zupę najczęściej przygotowuję zimową
porą,bo właśnie o tej
porze roku smakuje najbardziej. Jest sycąca i mocno rozgrzewająca .
Zupę z dodatkiem
ciecierzycy przygotowuję również w postaci gęstego kremu tutaj z dodatkiem chrupiących grzanek lub ulubionego
pieczywa. Obie wersje smakują wybornie i są godne poleceniaze względu na wartości odżywcze
ciecierzycy.Tym razem przygotowałam zupę wykorzystując gotowe ziarna
ciecierzycy ze słoika, dzięki
czemu zupa powstała w ekspresowym tempie. Można również suche ziarna ugotować samodzielnie po wcześniejszym namoczeniu ich w wodzie przez kilkanaście godzin/10-12/ .Składniki:
1 szklanka ugotowanej
ciecierzycyok.600 ml
wody2 łyżki
oliwy z oliwek1
cebula2 ząbki
czosnku1
marchewkakawałek
selera naciowego2
ziemniaki1/2 łyżeczki
papryki słodkiej1/2 łyżeczki
papryki ostrej1/4 łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki
kurkumy1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego1 łyżka
przecieru pomidorowegozielona
pietruszka lub
kolendra do dekoracji
sól i
pieprz do smakuorazkuleczki z ciasta francuskiego/lub ptysiowego/
Wykonanie:-Warzywa dokładnie umyć i pokroić w kostkę,
wodę zagotować.-W dużym garnku rozgrzać
oliwę, wrzucić posiekany
czosnek i
cebulę, chwilę podsmażyć.-Dodać pokrojone warzywa, zamieszać i dusić ok.2-3 min.-Wlać
wodę, przykryć garnek i gotować do miękkości warzyw.-Do ugotowanych warzyw wsypać ziarna
ciecierzycy,
przecier pomidorowy.-Dodać
przyprawy, doprawić do smaku
solą i
pieprzem.-Podawać z kuleczkami z
ciasta francuskiego lub ptysiowego, udekorować zieloną
pietruszką lub
kolendrą.Gęstość zupy można dowolnie uregulować dolewając przegotowanej
wody.