ßßß Cookit - przepis na Zupa warzywna z ciecierzycą

Zupa warzywna z ciecierzycą

nazwa

Wykonanie

Tę prostą , al e niezwykle pyszną i pożywną zupę najczęściej przygotowuję zimową porą,
bo właśnie o tej porze roku smakuje najbardziej. Jest sycąca i mocno rozgrzewająca .
Zupę z dodatkiem ciecierzycy przygotowuję również w postaci gęstego kremu tutaj z dodatkiem chrupiących grzanek lub ulubionego pieczywa. Obie wersje smakują wybornie i są godne polecenia
ze względu na wartości odżywcze ciecierzycy.
Tym razem przygotowałam zupę wykorzystując gotowe ziarna ciecierzycy ze słoika, dzięki czemu zupa powstała w ekspresowym tempie. Można również suche ziarna ugotować samodzielnie po wcześniejszym namoczeniu ich w wodzie przez kilkanaście godzin/10-12/ .
Składniki:
1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
ok.600 ml wody
2 łyżki oliwy z oliwek
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 marchewka
kawałek selera naciowego
2 ziemniaki
1/2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
1 łyżka przecieru pomidorowego
zielona pietruszka lub kolendra do dekoracji
sól i pieprz do smaku
oraz
kuleczki z ciasta francuskiego/lub ptysiowego/
Wykonanie:
-Warzywa dokładnie umyć i pokroić w kostkę,wodę zagotować.
-W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekany czosnek i cebulę, chwilę podsmażyć.
-Dodać pokrojone warzywa, zamieszać i dusić ok.2-3 min.
-Wlać wodę, przykryć garnek i gotować do miękkości warzyw.
-Do ugotowanych warzyw wsypać ziarna ciecierzycy, przecier pomidorowy.
-Dodać przyprawy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
-Podawać z kuleczkami z ciasta francuskiego lub ptysiowego, udekorować zieloną pietruszką lub kolendrą.
Gęstość zupy można dowolnie uregulować dolewając przegotowanej wody.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/01/zupa-warzywna-z-ciecierzyca.html