Wykonanie
Uwielbiam
curry. Dziś przedstawiam je w wersji wegetariańskiej z
cieciorką zamiast
mięsa. Niezbyt finezyjne, proste danie. Najlepsza ze świeżym
imbirem i
kolendrą, jednak z suszonymi równie smaczna.
Curry with chickpeas(scroll down to see a recipe in English)Składniki:3/4 szklanki suchej
ciecierzycy (lub 2 puszki konserwowej)500g
przecieru pomidorowego2
cebule2 łyżki
oliwy lub
oleju rzepakowegotorebka
herbatyłyżeczka nasion
kminku,
kurkumy i
imbiruząbek
czosnku,
kolendra,
liść laurowy,
sól i
pieprzPrzygotowanie:Przed gotowaniem
ciecierzycę należy dobrze wymoczyć-powinna stać zalana
wodą 10-12 godzin. Następnie do garnka wlać ok. 2 szklanek
wody, torebkę
herbaty i
liść laurowy, zagotować. Gdy zawrze, wyciągnąć
herbatę, wsypać namoczoną i przepłukaną
ciecierzycę i gotować ok. 1,5 godziny. Odcedzić, wlewając płyn do osobnej miski. Wyciągnąć
liść laurowy.
Cebulę posiekać. Połowę
oliwy rozgrzać na patelni, zeszklić jedną
cebulę, następnie dodać
kolendrę i połowę
ciecierzycy. Krótko podsmażyć i przełożyć do garnka.
Potem na patelni rozgrzać pozostałą
oliwę, dodać posiekany lub przeciśnięty przez praskę
czosnek,
kminek,
imbir i
kolendrę, krótko podsmażyć. Dodać drugą
cebulę i
kurkumę, smażyć, często mieszając, do momentu, aż
cebula będzie złota. Wlać
przecier pomidorowy, doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 3-5 minut. Całość dodać do garnka razem z resztą ugotowanej
ciecierzycy. Dolać płyn z gotowania
ciecierzycy w takiej ilości, by sos był gęsty i gotować kilka minut, często mieszając. Podawać z
kaszą kuskus.
Ingredients:3/4 cup dry chickpeas (or 2 cans canned)500g of tomato puree2 onions2 tablespoons
olive or canola oiltea baga teaspoon cumin seeds, turmeric and gingerclove of garlic, coriander, bay leaf, salt and pepperPreparation:Before cooking the chickpeas should soaked in water for 10-12 hours. Then,
pour about 2 cups of water, a tea bag and bay leaf into the pot and bring it to a boil. When it boils, remove the tea bag, add the soaked and rinsed chickpeas and cook for about 1.5 hours. Afterwards
pour out the water into a separate bowl. Pull out the bay leaf. Chop the onions. Heat half the oil in a pan, fry one onion, then add the coriander and half the chickpeas. Fry b riefly and put into the pot. Then in a pan heat the rest
olive oil, add chopped or crushed garlic, cumin, ginger and coriander, fry briefly. Add the rest of onion and turmeric and fry, stirring frequently, until onion is golden.
Pour the tomato puree, bring to a boil and cook for about 3-5 minutes. The whole add to the pot together with the rest of the cooked chickpeas. Add the water from boiling a chickpeas in such an amount that the sauce was thick and cook a few minutes with frequent stirring.
Serve with couscous.
Z przepisu wychodzi 6 porcji, każda po ok. 240 kcal