Wykonanie
‚Powoli czas pożegnać się nie tylko z serowymi, zimowymi daniami, ale i z
dynią niestety. Ostatnie sztuki czekają niecierpliwie na zużycie i za tydzień lub dwa z pewnością będą już tylko wspomnieniem. Na szczęście ich miejsce powoli zajmą wszelakie nowalijki (i
czosnek niedźwiedzi! :)), więc nie będzie czasu na
dyniowe tęsknoty ;) A że wiosenna aura nastraja również do uporządkowania zawartości kuchennych szafek, to stopniowo ‘upłynniam’ zapasy wszelakich
warzyw strączkowych, które świetnie pasują np. do dyni właśnie (jeśli nie macie dyni, możecie bez problemu zastąpić ją słodkimi lub zwykłymi
ziemniakami, czy nawet
marchewką).*niestety na polskiej stronie nadal nie widnieje informacja, zamieszczana od kilku lat w publikacjach dotyczących indeksu glikemicznego, iż w takich warzywach jak np.
marchew,
buraki czy
dynia stężenie czystej glukozy jest bardzo niskie, dlatego (gdy różnica
między IG a stężeniem czystej glukozy jest duża) produkty te, spożywane od czasu do czasu i nie w nadmiernych ilościach, są przyjazne naszemu zdrowiu i organizmowi (IG dyni to 75, jednak jej SCG wynosi tylko 7 g)‚A teraz już zapraszam na dzisiejsze
curry, czyli kolejne danie z kategorii ‘cudów’ ;))‚
200 g
szpinakuok. 1 kg miąższu dyni (lub
batatów)2-3 łyżki
masła sklarowanego lub
oleju /
oliwy1 duża
cebula (tym razem użyłam czerwonej)2-3 ząbki
czosnkuok. 100 – 150 ml
przecieru pomidorowego1 łyżeczka startego świeżego
imbiru1,5 – 2 łyżeczki mielonej
kolendry1 , 5 – 2 łyżeczki mielonego kuminu2-3 łyżeczki białej
gorczycy (możemy też użyć czarnej)1/2 – 3/4 łyżeczki
kurkumyspora szczypta
chilli lub
pieprzu Cayenne150 g
czerwonej soczewicyok. 250 g ugotowanej
ciecierzycyniecały litr
wody(jeśli używamy suchej
ciecierzycy – moczymy ją dzień wcześniej (min. 12 godzin), płuczemy, zalewamy czystą
wodą, a następnie gotujemy do miękkości, solimy pod koniec gotowania)
Szpinak umyć i osuszyć (polecam ‘wirówkę’ do
sałat) i lekko posiekać, jeśli listki są dosyć duże.
Dynię (lub
bataty) obrać, oczyścić i pokroić w średniej wielkości kostkę.
Cebulę i
czosnek drobno poszatkować (osobno).
Cebulę udusić na rozgrzanym tłuszczu, następnie dodać starty
imbir i
czosnek oraz resztę przpraw (oprócz
kurkumy), dobrze wymieszać. Po około minucie dodać
kurkumę i
przecier pomidorowy i dusić jeszcze kilka minut. Następnie dodać pokrojone warzywa, dobrze wymieszać z
pomidorami, wlać
wodę, posolić. Po ok. 10 minutach dodać wypłukaną na sicie
soczewicę i zamieszać. Po upływie kolejnych 10 minut dodać
ciecierzycę, wymieszać wszystkie składniki i gotować jeszcze kilka minut. Na koniec dodać
szpinak, zamieszać i zdjąć z ognia gdy
szpinak lekko ‘zwiędnie’.Jak większość tego typu dań,
curry to świetnie smakuje podane z
ryżem basmati..
.uwagi :- jak wspominałam wyżej, danie to możemy przygotować z dyni,
batatów czy też z dodatkiem
ziemniaków;
przyprawy radzę dozować wedle Waszych upodobań,
szpinaku również można dodać nieco więcej / mniej- jeśli zamiast warzywnego
curry chcemy otrzymać coś bardziej w formie zupy, wystarczy dodać nieco więcej
wody podczas gotowania- do gotowania
ciecierzycy możemy dodać szczyptę
sody oczyszczonej, dzięki
czemu nieco szybciej się ona ugotuje, a przy okazji zmniejszy się jej ‘negatywny’ wpływ na nasze trawienie ;)(kilka dodatkowych informacji na ten temat znajdziecie w komentarzach do wpisu o warzywach strączkowych – klik)‚Pozdrawiam serdecznie!