Wykonanie
Uwielbiam! Jedna z moich ulubionych zup. Robię ją od stosunkowo niedawna, i bardzo żałuję, że nie znałam tego smaku wcześniej. Podbił moje
serce.Bardzo lubię w tej zupie to, że poprzez różną kombinację przypraw można za każdym razem ukazywać jej inne oblicze.Polecam wszystkim, tym bardziej, że to skarbnica
białka, potasu, kwasu foliowego i wielu innych potrzebnych nam minerałów i witamin.
Składniki:pół puszki
pomidorów (ok. 200g)1
cebula1 ząbek
czosnku2 łyżki
oleju i łyżka
masła (do podsmażenia
cebuli)
przyprawy (wg uznania, można robić różne mieszanki):
sólpieprzszczypta
chilipół łyżeczki cząbrupół łyżeczki
kminu rzymskiego1/4 łyżeczki
imbiru1/4 łyżeczki
curry1 szklanka
soczewicy czerwonej (wypłukanej na sitku pod bieżącą
wodą)1,5 litra
wywaru jarzynowego2 mniejsze
ziemniaki1
liść laurowyTo moja propozycja
mieszanki przypraw. Czasem dodaję do tego płaską łyżkę
przecieru pomidorowego lub zwiększam ilość
pomidorów z puszki – zachęcam do naginania przepisu.Zaczynamy od opłukania
soczewicy. Następnie gotujemy ją w wywarze z
liściem laurowym i pokrojonymi w kostkę
ziemniakami. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Gdy zupa stoi jeszcze na gazie, kroimy
cebulę na małe piórka lub w kostkę, podsmażamy na
oleju z
masłem. Pod koniec podsmażania dodajemy
czosnek przeciśnięty przy praskę. Kiedy
ziemniaki będą miękkie, wrzucamy
pomidory,
cebulę z
czosnkiem i doprawiamy do smaku.Inna propozycja podania to bez
curry i
imbiru, a w to miejsce można dodać
majeranek lub/i
kolendrę.Możemy podać zupę ze świeżą
kolendrą lub
natką pietruszki.