ßßß Cookit - przepis na zupa z czerwonej soczewicy

zupa z czerwonej soczewicy

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam! Jedna z moich ulubionych zup. Robię ją od stosunkowo niedawna, i bardzo żałuję, że nie znałam tego smaku wcześniej. Podbił moje serce.
Bardzo lubię w tej zupie to, że poprzez różną kombinację przypraw można za każdym razem ukazywać jej inne oblicze.
Polecam wszystkim, tym bardziej, że to skarbnica białka, potasu, kwasu foliowego i wielu innych potrzebnych nam minerałów i witamin.
Składniki:
pół puszki pomidorów (ok. 200g)
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju i łyżka masła (do podsmażenia cebuli)
przyprawy (wg uznania, można robić różne mieszanki):
sól
pieprz
szczypta chili
pół łyżeczki cząbru
pół łyżeczki kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki curry
1 szklanka soczewicy czerwonej (wypłukanej na sitku pod bieżącą wodą)
1,5 litra wywaru jarzynowego
2 mniejsze ziemniaki
1 liść laurowy
To moja propozycja mieszanki przypraw. Czasem dodaję do tego płaską łyżkę przecieru pomidorowego lub zwiększam ilość pomidorów z puszki – zachęcam do naginania przepisu.
Zaczynamy od opłukania soczewicy. Następnie gotujemy ją w wywarze z liściem laurowym i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Gdy zupa stoi jeszcze na gazie, kroimy cebulę na małe piórka lub w kostkę, podsmażamy na oleju z masłem. Pod koniec podsmażania dodajemy czosnek przeciśnięty przy praskę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy pomidory, cebulę z czosnkiem i doprawiamy do smaku.
Inna propozycja podania to bez curry i imbiru, a w to miejsce można dodać majeranek lub/i kolendrę.
Możemy podać zupę ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki.
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/zupy-i-kremy/zupa-z-czerwonej-soczewicy