ßßß
Składniki:pół puszki pomidorów (ok. 200g)1 cebula1 ząbek czosnku2 łyżki oleju i łyżka masła (do podsmażenia cebuli)przyprawy (wg uznania, można robić różne mieszanki):sólpieprzszczypta chilipół łyżeczki cząbrupół łyżeczki kminu rzymskiego1/4 łyżeczki imbiru1/4 łyżeczki curry1 szklanka soczewicy czerwonej (wypłukanej na sitku pod bieżącą wodą)1,5 litra wywaru jarzynowego2 mniejsze ziemniaki1 liść laurowyTo moja propozycja mieszanki przypraw. Czasem dodaję do tego płaską łyżkę przecieru pomidorowego lub zwiększam ilość pomidorów z puszki – zachęcam do naginania przepisu.Zaczynamy od opłukania soczewicy. Następnie gotujemy ją w wywarze z liściem laurowym i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Gdy zupa stoi jeszcze na gazie, kroimy cebulę na małe piórka lub w kostkę, podsmażamy na oleju z masłem. Pod koniec podsmażania dodajemy czosnek przeciśnięty przy praskę. Kiedy ziemniaki będą miękkie, wrzucamy pomidory, cebulę z czosnkiem i doprawiamy do smaku.Inna propozycja podania to bez curry i imbiru, a w to miejsce można dodać majeranek lub/i kolendrę.Możemy podać zupę ze świeżą kolendrą lub natką pietruszki.