ßßß
Składniki:2 łyżki oliwy2 cebule (dałam zwykłe, w oryginale czerwone)3 łyżki pasty curry (lub mniej)1 czerwone chilli, posiekane3 cm kawałek imbiru, startypęczek kolendry2 - 3 bataty, pokrojone w 2 cm kostkępuszka ciecierzycy, odsączonapuszka krojonych pomidorówpuszka mleczka kokosowego250 g szpinakuryż do podania
Wykonanie:Cebulę i pastę curry podsmażamy w garnku na oliwie. Mieszamy i czekamy aż cebula zmięknie. Dodajemy chilli, imbir, gałązki kolendry, bataty i ciecierzycę. Gotujemy przez kilka minut mieszając. Wlewamy ok. 200 ml wody, pomidory z puszki i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy przez kolejne 15 - 20 minut. Mieszamy od czasu do czasu. Dolewamy mleczko kokosowe i nadal gotujemy. Dodajemy umyty szpinak i gotujemy do czasu, aż zmięknie. Posypujemy kolendrą i podajemy z ryżem, chociaż ja lubię też samo.