Wykonanie
Proponowane dzisiaj
curry to moje ulubione danie jednogarnkowe. Każdy wie, że dania jednogarnkowe wiążą się z mniejszą ilością pracy i co najważniejsze sprzątania - a to zdecydowanie wpływa na moje zadowolenie z posiłku :)
Kurczak z
batatami i
selerem naciowym w kremowym sosie
curry to poezja smaków. Danie jest delikatnie pikantne, bardzo aromatyczne i sycące. Smakuje nawet tym, którzy twierdzą, że
curry nie lubią. Spróbujcie sami!
SKŁADNIKI:podwójna
pierś z kurczakamarynata do
mięsa: 1/2 łyżeczki
imbiru w proszku, ząbek
czosnku, suszona
papryczka chilli, łyżka
oliwy z oliwek1
cebula1 puszka
pomidorów krojonych2-3 gałązki
selera naciowego1 średni
batat (słodki
ziemniak)puszka
mleka kokosowego2 łyżki
oliwyprzyprawy: po 1 łyżeczce
kurkumy,
curry, zmielonej
kolendry,
przyprawy 5 smakówdodatkowo: świeża
kolendra lub
pietruszka do przystrojenia oraz ugotowany
ryżPRZYGOTOWANIE:Przygotowujemy marynatę do
kurczaka:
czosnek i
chilli drobno siekamy, dodajemy
imbir oraz
oliwę, wszystko dokładnie mieszamy.
Mięso kroimy w kostkę, zalewamy marynatą i odkładamy na co najmniej pół godziny.Podane w przepisie
przyprawy wsypujemy do moździerza i ucieramy na gładki proszek. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki
oliwy, szklimy na niej pokrojoną w kosteczkę
cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy
przyprawy i smażymy na bardzo słabym ogniu ok. 2 minuty, aż mieszanka zacznie intensywnie pachnieć.
Batata myjemy i obieramy, kroimy go w kosteczkę, a
selera w 0,5 cm plasterki. Na patelnię dodajemy
kurczaka chwilę smażąc, a gdy
mięso się zetnie dodajemy warzywa (
batat,
seler,
pomidory). Doprowadzamy sos do wrzenia po czym dodajemy
mleko kokosowe. Całość gotujemy jeszcze ok. 10 min i doprawiamy
solą i
pieprzem (ewentualnie
cukrem trzcinowym). Podajemy z
ryżem, posypane liśćmi
kolendry lub
pietruszki. Smacznego!