Wykonanie
Cześć =) Dziś chciałbym zaprezentować jeden z moich ulubionych rodzajów pizzy, czyli pizzę Capricciose. W tej wersji zrobiłem ją na grubym cieście.Ostatni raz robiłem ją w upalne, sobotnie popołudnie, podczas mojej ostatniej wizyty w Palermo, na Sycylii. Chciałem odwdzięczyć się moim włoskim przyjaciołom za ich szczodrą gościnność (spotykaną chyba na tą skale jedynie na Kujawach, Podlasiu, czy Podkarpaciu) i zrobić dla nich pizzę taką, jaką zwykłem robić w Polsce.Luiggi, Monicca i Pierro byli zachwyceni efektem. Stwierdzili, że pizza mojego wykonania różni się trochę od tych, do których przywykli, szczególnie grubością ciasta (ich jest bardzo cienkie) i trochę smakiem składników (użyłem do tego specjalnej
szynki z Kujaw i
sera z Podlasia). Bardzo im smakowała i postanowili podać mój przepis do swojej ulubionej, lokalnej pizzerii w Palermo i Wenecji, a nazwą moja pizzę: Capricciosa dalla Polonia da Maciek da Cuiavia.
Potrzebne będą:- 1,5 szklanki
mąki pszennej- 1/3 tradycyjnego, polskiego opakowania
drożdży- tarty
ser żółty lub
mozarella-
szynka-
koncentrat pomidorowy-
pieczarki-
papryka-
cebula-
sól,
pieprz,
bazylia,
oregano-
oliwa- łyżeczka
cukruSposób wykonania:1) Do miski wsypujemy
mąkę.2)
Drożdże rozpuszczamy w szklance letniej
wody i mieszamy.3) Dodajemy łyżeczkę
cukru, łyżeczkę
soli, 2 łyżki
oliwy, a następnie
drożdże z
woda i stopniowo mieszamy.4) Wyrabiamy ręką ciasto, aż powstanie jednolita kula (jeżeli ciasto się lepi, to dodajemy
mąki i dalej wyrabiamy)
5) Odstawiamy ciasto na około 30 minut w ciepłe miejsce, żeby urosło.
6) Kiedy ciasto rosnie, przygotowujemy składniki na pizze:
szynka,
papryka,
cebula,
pieczarki, tarty
ser mozzarella.
7) Następnie urabiamy ciasto i rozprowadzamy je na blasze...
...i smarujemy je
sosem pomidorowym.
8) Posypujemy składnikami i
przyprawami.
9) Piekarnik rozgrzewamy do 220 st C., po czym wkładamy do niego naszą pizzę.10) Pieczemy ją 25 minut, z zastrzeżeniem, ze po 15 minutach posypujemy całość tartym
serem.
Do zobaczenia we Włoszech =)
Smacznego =)