Wykonanie
Składniki:1/2 paczuszki
drożdżywoda1 łyżeczka
cukru30 dag
mąki1
jajko3 łyżki
olejuszczypta
soli40 dag
szynki1 puszka
kukurydzy2
papryki1
koncentrat pomidorowyoreganoprzyprawa do pizzy75 dag
pieczarek2
cebule40 - 50 dag
sera żółtegoketchup3 łyżki
oleju3 ząbki
czosnkupieprzDrożdże rozpuszczamy w 3/4 szklanki ciepłej
wody z łyżeczką
cukru.
Mąkę wysypujemy na blat, robimy w niej "wulkanik", do którego wbijamy
jajko. Dodajemy odrobinę
soli i mieszamy delikatnie dodając roztwór z
drożdży. Zostawiamy ciasto na kilka minut, żeby wyrosło. W
między czasie przygotowujemy sos: mieszamy
koncentrat pomidorowy,
ketchup,
oregano,
olej, posiekany drobno
czosnek, odstawiamy żeby smaki się przeszły. Rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu. Siekamy
cebulę i wrzucamy na patelnię aby się zeszkliła. Kroimy
pieczarki i podsmażamy razem z
cebulką. Doprawiamy
solą i
pieprzem. Odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kroimy drobno resztę składników. Bierzemy kawałek cista i rozwałkowujemy je na średniej grubości ciasto i ok 30 cm średnicy. Smarujemy cały placek sosem, nakładamy po trochę resztę składników na jedną połowę rozwałkowanego ciasta, doprawiamy
przyprawą do pizzy. Drugą połową ciasta przykrywamy składniki zlepiając brzegi i dogniatając je widelcem. Posypujemy wierzch
przyprawą i przekładamy na natłuszczoną formę. Wkładamy do piekarnika na 150 stopni, ok 20 - 30 min.
Smacznego ;)