Wykonanie
Jak już wcześniej
pisałam, robiąc ciasto na pizzę robię go więcej, tak, że zawsze mam dwie odmienne pizze. Ta jest z
pieczarkami,
szynką,
papryką i dużą ilością
mozzarelli :) Zapraszam!
SKŁADNIKI: (na 2 okrągłe pizze)Ciasto:- 200 g
mąki żytniej pełnoziarnistej- 300 g
mąki pszennej- 30 g
drożdży- 4 łyżki
oliwy- ok. szklanka ciepłej
wody- łyżeczka
soli- łyżeczka
cukruNa wierzch: (na 1 pizzę - drugą robię zazwyczaj inną)- 6 plasterków ulubionej
szynki- 2 duże garści
pieczarek-
cebula- 1/3
czerwonej papryki- kulka
mozzarelli- garść startego
żółtego sera- sos do pizzy (używam doprawionej passaty)-
oregano-
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Ciasto: z podanych składników zagniatamy elastyczne i gładkie ciasto. Przykrywamy je szmatką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce - do godziny.
Pieczarki myjemy, kroimy w plasterki,
cebulę w kostkę i wszystko podsmażamy na
oleju. Gdy ciasto jest gotowe dzielimy je na pół i z każdej części formujemy koła. Wykładamy je na blasze z papierem do pieczenia.
Spody smarujemy sosem, posypujemy
serem żółtym, równo posypujemy
pieczarkami i układamy plastry
mozzarelli. Na to
szynka (ja swoją kroję na mniejsze kawałki), pokrojona w kosteczkę
papryka i
oregano Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 220/230*C na drugiej od dołu półce ok. 10 - 15 min aż się zarumieni od
spodu. Podajemy z ulubionym sosem - u mnie
czosnkowy i
tabasco. Smacznego!