Wykonanie
Torciki są cudowne ! połączenie lekko ciągnącej się
bezy, mocno
czekoladowego ciasta i delikatnego kremu to raj dla podniebienia :) Leciuchno wyczuwalny
likier amaretto łączy wszystkie smaki.
Ilość składników na 3 sztuki.Składniki na
bezy :2
białka8 czubatych łyżek
cukru pudru1 łyżeczka pasty waniliowejszczypta
soliBiałka z
solą ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodaję
cukier, aż powstanie gładka masa. Dodaję pastę
waniliową , mieszam dokładnie. Blachę wykładam papierem. Łyżką wykładam 6 krążków z masy
białkowej i piekę je przez godzinę w temperaturze 100 stopni C (średnica ok. 8 cm)Składniki na część
czekoladową :1
jajko1
żółtko2 łyżki
cukru pudru1 łyżka miękkiego
masła1 czubata łyżka
kakao2 łyżki
mąki pszennej6 posiekanych kostek
gorzkiej czekolady1/3 łyżeczki
proszku do pieczeniaUbijam
jajko ,
żółtko i
cukier na puszystą masę, dodaję resztę składników z wyjątkiem
czekolady i mieszam na gładką masę , na końcu dodaję
czekoladę w kawałkach. Wykładam na blachę wyłożoną papierem- 4 krążki, również o średnicy ok. 8 cm. Piekę w temp. 180 stopni C. przez ok. 10 minut. Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia. Jedno
ciastko kruszę na okruchy.Krem :6 łyżek
mascarpone1 łyżka miękkiego
masła1/2 łyżeczki
kawy rozpuszczalnej ( jak najdrobniejszej)1 łyżeczka
likieru amaretto2 łyżki
cukru pudruMiksuję
serek z miękkim
masłem i
cukrem, dodaję
kawę i
likier aż powstanie aksamitna masa.Do nasączenia :1 łyżka
likieru amaretto5 łyżek zaparzonej
kawyPrzygotowanie :Krążek
bezy smaruję łyżką kremu, nakładam
ciastko czekoladowe, nasączam je dość mocno mieszanką
kawy i
likieru. Ponownie smaruję kremem i przykrywam
bezą. Dekoruję całość niewielką porcją kremu i skruszonego kawałka
ciastka czekoladowego.Przepis autorski.