ßßß Cookit - przepis na Torcik amaretto z bezą

Torcik amaretto z bezą

nazwa

Wykonanie

Torciki są cudowne ! połączenie lekko ciągnącej się bezy, mocno czekoladowego ciasta i delikatnego kremu to raj dla podniebienia :) Leciuchno wyczuwalny likier amaretto łączy wszystkie smaki.
Ilość składników na 3 sztuki.
Składniki na bezy :
2 białka
8 czubatych łyżek cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej
szczypta soli
Białka z solą ubijam na sztywną pianę, stopniowo dodaję cukier, aż powstanie gładka masa. Dodaję pastę waniliową , mieszam dokładnie. Blachę wykładam papierem. Łyżką wykładam 6 krążków z masy białkowej i piekę je przez godzinę w temperaturze 100 stopni C (średnica ok. 8 cm)
Składniki na część czekoladową :
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki cukru pudru
1 łyżka miękkiego masła
1 czubata łyżka kakao
2 łyżki mąki pszennej
6 posiekanych kostek gorzkiej czekolady
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Ubijam jajko , żółtko i cukier na puszystą masę, dodaję resztę składników z wyjątkiem czekolady i mieszam na gładką masę , na końcu dodaję czekoladę w kawałkach. Wykładam na blachę wyłożoną papierem- 4 krążki, również o średnicy ok. 8 cm. Piekę w temp. 180 stopni C. przez ok. 10 minut. Wyjmuję z piekarnika i pozostawiam do ostudzenia. Jedno ciastko kruszę na okruchy.
Krem :
6 łyżek mascarpone
1 łyżka miękkiego masła
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ( jak najdrobniejszej)
1 łyżeczka likieru amaretto
2 łyżki cukru pudru
Miksuję serek z miękkim masłem i cukrem, dodaję kawę i likier aż powstanie aksamitna masa.
Do nasączenia :
1 łyżka likieru amaretto
5 łyżek zaparzonej kawy
Przygotowanie :
Krążek bezy smaruję łyżką kremu, nakładam ciastko czekoladowe, nasączam je dość mocno mieszanką kawy i likieru. Ponownie smaruję kremem i przykrywam bezą. Dekoruję całość niewielką porcją kremu i skruszonego kawałka ciastka czekoladowego.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/02/torcik-amaretto-z-beza.html