ßßß Cookit - przepis na Brownie tiramisu – idealne połączenie dwóch klasycznych deserów

Brownie tiramisu – idealne połączenie dwóch klasycznych deserów

nazwa

Wykonanie

Chociaż klasyczne brownie nie ma sobie równych, warto spróbować innych cukierniczych eksperymentów. Było już sernikobrownies, dlatego nadszedł czas na… brownie tiramisu. Połączenie amerykańsko-włoskich smaków zachwyca od pierwszego do ostatniego kęsa. Nie wierzysz? Poznaj przepis na brownie i przekonaj się o tym.
Brownie tiramisu zawiera w sobie wyraziste smaki czekolady, migdałów oraz kawy – czy może być lepsze połączenie? Jeśli zdecydujesz się przygotować je choćby raz, z pewnością będziesz ciągle do niego wracać.
Brownie tiramisu – niezbędne składniki
Do przygotowania brownie będziesz potrzebować następujących składników:
200 g czekolady gorzkiej klasycznej 64% E.Wedel
200 g masła
220 g cukru pudru
120 g mąki pszennej
3 duże jajka
1 łyżki likieru Amaretto
naparu kawowego (1 łyżkę kawy rozpuszczalnej rozpuść w 1/5 szklanki gorącej wody).
Do przygotowania części tiramisu będziesz potrzebować:
500 g sera mascarpone
150 g cukru pudru
2 jajek
2 łyżek likieru Amaretto
naparu kawowego (2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej rozpuść 1 łyżce gorącej wody).
Pamiętaj, aby wybierać składniki wysokiej jakości – są one gwarancją udanego wypieku.
Tiramisu brownie – przepis krok po kroku
Jeżeli masz już sobą doświadczenia związane z sernikobrownies, przygotowanie ciasta czekoladowego w wersji włoskiej będzie tylko formalnością. Sprawdź jak przygotować tiramisu brownie – przepis znajdziesz poniżej.
Na kilkanaście minut przed pieczeniem wyjmij wszystkie składniki z lodówki – po to, aby nabrały temperatury pokojowej.
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej.
Połącz wszystkie składniki potrzebne do przygotowania bazy brownies.
Połącz wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia części tiramisu.
Formę o wymiarach ok. 20×30 cm wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia.
Na spód blaszki wyłóż ok. ¾ ciasta czekoladowego oraz całość masy tiramisu. Na wierzch wyłóż pozostałą część ciasta czekoladowego.
Patyczek do szaszłyków zanurz w cieście i wykonuj tzw. esy floresy.
Piekarnik nagrzej do 170 o C i wstaw blaszkę.
Ciasto piecz przez 45-60 minut – od czasu do czasu sprawdzaj, czy ciasto przywiera nadal do patyczka. Jeśli nie, wyłącz piekarnik i uchyl drzwiczki.
Po wystudzeniu i wyjęciu z piekarnika, umieść ciasto w lodówce na kilka godzin.
W przygotowaniu brownie tiramisu nie ma nic trudnego, za to smakuje ono wyśmienicie. Dlatego nadaje się na każdą okazję – począwszy od spotkań w gronie znajomych, a skończywszy na ważnych uroczystościach rodzinnych.
Zawsze możesz też spróbować poeksperymentować, np. zamieniając bazę brownie klasycznym ciastem czekoladowym. Możesz także pokusić się o efektowne dekoracje. Smacznego!
Zobacz również: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/ciasto-z-kawalkami-czekolady-na-kruchym-spodzie/
Źródło:http://kucharzenieedi.pl/brownie-tiramisu-idealne-polaczenie-dwoch-klasycznych-deserow