Wykonanie
Mój popisowy deser, który zawsze wychodzi. Najważniejsze jest to, aby zrobić go minimum 12godzin przed podaniem. Polecam z czystym sumieniem. Pamiętajcie, żeby
jajka mieć ze sprawdzonego źródła, bo w tym deserze użyjemy surowych
jajek.
'tiramisu'Składniki (na 6 puchaków):- biszkopciki "kotki"- 500g
mascarpone- 3
jajka (oddzielnie
żółtka i
białka)- 3-4 łyżki
cukru pudru-
kakao- mocna
kawa-
amaretto wg uznania
Białka ubić na sztywno ze szczyptą
soli.
Żółtka utrzeć do białości z
cukrem. Dodać
serek mascarpone i delikatnie wymieszać. Połączyć z
białkami.Na dno pucharków ułożyć jedną warstwę
biszkoptów i polać mocną
kawą rozpuszczalną wymieszaną z
amaretto, tak aby
biszkopty były delikatnie nawilżone
kawą. Ułożyć 2 łyżki masy jajeczno-serowej, posypać przesianym
kakao. Na masę ułożyć znowu biszkopciki, polać
kawą i na końcu wyłożyć resztki masy.Posypać
kakao. Wsadzić do lodówki na 12 godzin.Smacznego!