Wykonanie
Tiramisu to najpopularniejszy z włoskich deserów i niewątpliwie jeden z najbardziej popularnych deserów na całym świecie. We Włoszech nie ma kawiarenki, w której nie dostaniecie tiramisu. Najlepiej szukać małych knajpek w wąskich uliczkach, gdzie ciasta przygotowywane są według wieloletniej, sprawdzonej receptury.Przez bardzo długi czas myślałam, że zrobienie tiramisu nie należy do najłatwiejszych, dlatego długo odkładałam swój włoski debiut kuchenny. Dziś mam swój sprawdzony przepis i przygotowanie tego deseru nie jest dla mnie wyzwaniem a ogromną radością. Na samą myśl cieknie mi ślinka! Przekonajcie się sami i
dajcie się ponieść włoskiej rozkoszy!
Składniki (na dużą, szklanką brytfankę- ok. 12 porcji):- 400g
biszkoptów (zaleca się podłużne, ale okrągłe też się nadadzą)- 500g
mascarpone- 5
jajek- szklanka mocnej
kawy- 1/2 szklanki
cukru- 1/2 szklanki
cukru pudru- gorzkie
kakao- opcjonalnie: 3 łyżeczki
amarettoPrzygotowanie:1. Parzymy
kawę i odstawiamy do ostudzenia (wybrałam kapsułkę
espresso intenso, ale zamiast w małej filiżance zrobiłam ją w kubku)2.
Jajka dokładnie myjemy, parzymy gorącą
wodą i oddzielamy
żółtka od
białek.3.
Żółtka ucieramy z
cukrem pudrem.
4.Do
żółtek z
cukrem dodajemy
mascarpone.
5.
Białka ubijamy z
cukrem na sztywną masę.
6. Łączymy z sobą
żółtka z
cukrem pudrem i
mascarpone oraz pianę z
białek z
cukrem, delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
7.
Biszkopty moczymy w
kawie (lub
kawie z dodatkiem
amaretto jeśli lubimy) a następnie układamy je na dnie naczynia.
8. Na
biszkopty nakładamy warstwę kremu i całość posypujemy
kakao. Następnie układamy kolejną warstwę -
biszkopty nasączone
kawą, masa i
kakao. Całość wkładamy na noc do lodówki.