ßßß Cookit - przepis na Ciasteczka Tiramisu

Ciasteczka Tiramisu

nazwa

Wykonanie

Jak smakują takie ciasteczka? Oczywiście do złudzenia jak słynny deser, choć trochę więcej z nimi roboty ;-). Delikatne miękkie biszkopty, przełożone kremem z mascarpone. Rozpływają się w ustach. Są bardzo smaczne, lecz z pewnością nie dla osób na diecie ;-).
Składniki na 30 ciastek:
5 dużych jajek, białka i żółtka osobno
1 szklanka cukru
3 łyżki kawy rozpuszczalnej
pół szklanki mąki pszennej
1/4 łyżeczki soli
kakao do oprószenia - około 2 łyżek
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Używając miksera z przysadką do ubijania białek ubić żółtka z połową cukru do białości (przez około 3 minuty). Dodać kawę rozpuszczalną i dalej ubijać przez kolejne 2 minuty. Dodać mąkę pszenną, wymieszać do połączenia (masa będzie dość gęsta).
W drugim naczyniu ubić białka ze szczyptą soli, aż będą sztywne. Dodać resztę cukru (pół szklanki, łyżka po łyżce i stopniowo), dalej ubijając.
Białka wymieszać z masą żółtkową (stopniowo dodając białka i delikatnie mieszając), do połączenia.
Masę przełożyć do rękawa z gładką okrągłą końcówką i wyciskać na blachę (wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia lub matą teflonową) nieduże ciasteczka (60 sztuk), w sporych odstępach od siebie (sporo urosną). Po wyciśnięciu oprószyć kakao.
Piec około 12 - 14 minut (ja piekłam krócej, to zależy od piekarnika) w 170ºC. Ostudzić na kratce. Takie ciastka mogą być przechowywane przez 3 dni w szczelnym pojemniku.
Uwaga: ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie, nie chrupiące; jeśli tak się nie stało - przełożenie kremem lub pozostawienie do drugiego dnia bez kremu z pewnoscią sprawi, że zmiękną.
Składniki na krem:
3/4 szklanki serka mascarpone, schłodzonego
1/4 szklanki cukru pudru
3 łyżki likieru migdałowego np. amaretto
pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki dobrze wymieszać lub krótko ubić mikserem, schłodzić przez 15 minut.
Ponadto:
170 g czekolady deserowej
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Ostudzone ciastka smarować od płaskiej strony czekoladą, pozostawić do ostygnięcia, przełożyć schłodzonym kremem. Podawać natychmiast.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasteczka-tiramisu