Wykonanie
Składniki12 sztuk3
jajka1/2 szklanki
cukru (100 g)1/2 łyżeczki ekstraktu
waniliowego (opcjonalnie)1/2 szklanki
mąki pszennej (75 g)2 łyżki
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakaoNasączenie:1/3 szklanki mocnej
kawy1/3 szklanki
likieru kawowego lub
amaretto (dałam trochę
kawowego i trochę
amaretto)Krem
mascarpone:4
żółtka6 łyżek
cukru pudru250 g
mascarponeoraz: gorzkie
kakaoPrzygotowanieFormę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Piekarnik nagrzać do 170 stopni C.
Białka ubijać przez około 2 minuty aż się dobrze spienią. Dodawać po łyżce
cukier cały czas miksując. Ubijać jeszcze przez kilka minut aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodawać stopniowo
żółtka. Dodać ekstrakt z
wanilii jeśli używamy oraz przesiane
mąki pszenną i ziemniaczana (najlepiej przesiać je bezpośrednio do masy), zmiksować krótko na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników na jednolitą masę bez grudek
mąki.Połowę masy wyłożyć do papilotek zapełniając je do połowy, posypać
kakao przez sitko i wyłożyć resztę masy. Wstawić do piekarnika i piec przez około 15 minut lub do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, ostudzić. Po ostudzeniu nasączyć
kawą z
likierem, pokryć kremem.Krem
mascarpone:W małym garnku zagotować 1 szklankę
wody, odstawić z ognia. Na garnku z parującą wrzącą
wodą zawiesić miskę z
żółtkami (tak aby dno miski nie dotykało do
wody). Do
żółtek dodać
cukier puder i ubijać mikserem przez około 5 minut aż masa się ociepli i stanie się jasna oraz puszysta. Wówczas zdjąć miskę z pary, odstawić na blat i ubijać masę jeszcze przez około 2 minuty.W drugiej misce rozmiksować
serek mascarpone (10 sekund). Dodać ubite
żółtka i zmiksować krótko na małych obrotach miksera tylko do połączenia się składników w jednolitą masę.Krem wyłożyć na babeczki i wstawić do lodówki. Po zastygnięciu (1-4 godziny) można posypać
kakao i podawać.