ßßß Cookit - przepis na Sernik zebra

Sernik zebra

nazwa

Wykonanie

Sernik zebra składa się z dwóch rodzajów masy serowej - waniliowej i kakaowej, które układają się w strukturze ciasta naprzemiennie, tworząc w ten sposób paski nadające całości wygląd zebry. Bardziej popularna jest zapewne babka o takiej nazwie, ale i sernik świetnie się nadaje do wykorzystania pasiastego motywu.
Smak sernika jest delikatny, odpowiednio słodki, z wyczuwalnym aromatem wanilii i kakao.
Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 20-21cm .
Składniki:
CIASTO KRUCHE
110g maki pszennej
55g masła
50g cukru pudru
1 duże żółtko
MASA SEROWA
700g twarogu półtłustego lub tłustego (trzykrotnie zmielonego)
200g mascarpone
150g cukru
50g stopionego masła
4 jajka + 1 białko (pozostałe z ciasta kruchego)
3 łyżki kakao
2 łyżki (20g) mąki pszennej
1 łyżka (10g) mąki ziemniaczanej
1 łyżka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
- mąkę przesiać z cukrem pudrem, dodać zimne, posiekane na drobne kawałki masło oraz żółtko, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto
- ciasto schłodzić przez 30-60 minut w lodówce
- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz
- schłodzonym ciastem wylepić dno formy, wyrównać, nakłuć widelcem, ponownie na krótko schłodzić
- piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni
- ciasto podpiec przez około 20 minut do zrumienienia się, ostudzić
- boki tortownicy można posmarować tłuszczem i wyłożyć paskiem papieru do pieczenia lub pozostawić bez niczego (wtedy po ostudzeniu upieczonego sernika brzeg należy odciąć nożem)
- składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową
- piekarnik w trakcie przygotowywania masy nagrzać do temperatury 150-160 stopni, na dnie piekarnika postawić szerokie naczynie z wodą (można pominąć, ale zminimalizuje to pękanie i nierówne rośnięcie sernika)
- twaróg, mascarpone, stopione masło (ostudzone), przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz cukier zmiksować krótko do uzyskania jednolitej masy
- do masy dodawać po jednym jajku oraz białko, po każdym krótko miksować
- na koniec dodać ekstrakt z wanilii, ponownie krótko zmiksować
- masę serową podzielić na dwie równe części, do jednej dodać przesiane kakao, zmiksować lub wymieszać
- na środek podpieczonego ciasta wykładać naprzemiennie masę jasną i ciemną, zaczynając od dwóch łyżek masy jasnej, na jej środek nakładając dwie łyżki masy ciemnej, itd.
- masa pod wpływem kolejnych porcji ciasta rozpłynie się lekko na boki, po wyczerpaniu obu rodzajów masy należy lekko potrząsnąć formą, żeby poziom ciasta wyrównał się
- sernik wstawić do piekarnika, piec przez 70-85 minut lub do momentu, aż całość będzie ścięta i sprężysta
- gdy sernik jest upieczony, pozostawić go w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, dopiero po wstępnym przestygnięciu można studzić go dalej na blacie kuchennym
- całkowicie ostudzony sernik schłodzić przez całą noc w lodówce
Sernik zebra można przygotować również na spodzie z rozdrobnionych herbatników i masła, ja jednak preferuję klasyczne kruche ciasto i w większości przepisów na blogu właśnie takie znajdziecie w przepisach na serniki.
Sernik należy przechowywać pod przykryciem w lodówce, kroić delikatnie, żeby wzór zebry pozostał nienaruszony.
Źródło:http://smakolykibereniki.blogspot.com/2015/01/sernik-zebra.html