Wykonanie
Sernik zebra składa się z dwóch rodzajów masy serowej - waniliowej i
kakaowej, które układają się w strukturze ciasta naprzemiennie, tworząc w ten sposób paski nadające całości wygląd zebry. Bardziej popularna jest zapewne babka o takiej nazwie, ale i sernik świetnie się nadaje do wykorzystania pasiastego motywu.Smak sernika jest delikatny, odpowiednio słodki, z wyczuwalnym aromatem
wanilii i
kakao.Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 20-21cm .
Składniki:CIASTO KRUCHE110g
maki pszennej55g
masła50g
cukru pudru1 duże
żółtkoMASA SEROWA700g
twarogu półtłustego lub tłustego (trzykrotnie zmielonego)200g
mascarpone150g
cukru50g stopionego
masła4
jajka + 1
białko (pozostałe z ciasta kruchego)3 łyżki
kakao2 łyżki (20g)
mąki pszennej1 łyżka (10g)
mąki ziemniaczanej1 łyżka ekstraktu z
waniliiWykonanie:-
mąkę przesiać z
cukrem pudrem, dodać zimne, posiekane na drobne kawałki
masło oraz
żółtko, wymieszać, zagnieść gładkie ciasto- ciasto schłodzić przez 30-60 minut w lodówce- dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, wypuszczając go poza obręcz- schłodzonym
ciastem wylepić dno formy, wyrównać, nakłuć widelcem, ponownie na krótko schłodzić- piekarnik rozgrzać do 180-190 stopni- ciasto podpiec przez około 20 minut do zrumienienia się, ostudzić- boki tortownicy można posmarować tłuszczem i wyłożyć paskiem papieru do pieczenia lub pozostawić bez niczego (wtedy po ostudzeniu upieczonego sernika brzeg należy odciąć nożem)
- składniki na sernik powinny
mieć temperaturę pokojową- piekarnik w trakcie przygotowywania masy nagrzać do temperatury 150-160 stopni, na dnie piekarnika postawić szerokie naczynie z
wodą (można pominąć, ale zminimalizuje to pękanie i nierówne rośnięcie sernika)-
twaróg,
mascarpone, stopione
masło (ostudzone), przesianą
mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz
cukier zmiksować krótko do uzyskania jednolitej masy- do masy dodawać po jednym
jajku oraz
białko, po każdym krótko miksować- na koniec dodać ekstrakt z
wanilii, ponownie krótko zmiksować- masę
serową podzielić na dwie równe części, do jednej dodać przesiane
kakao, zmiksować lub wymieszać
- na środek podpieczonego ciasta wykładać naprzemiennie masę jasną i ciemną, zaczynając od dwóch łyżek masy jasnej, na jej środek nakładając dwie łyżki masy ciemnej, itd.- masa pod wpływem kolejnych porcji ciasta rozpłynie się lekko na boki, po wyczerpaniu obu rodzajów masy należy lekko potrząsnąć formą, żeby poziom ciasta wyrównał się- sernik wstawić do piekarnika, piec przez 70-85 minut lub do momentu, aż całość będzie ścięta i sprężysta- gdy sernik jest upieczony, pozostawić go w wyłączonym piekarniku przy uchylonych drzwiczkach, dopiero po wstępnym przestygnięciu można studzić go dalej na blacie kuchennym- całkowicie ostudzony sernik schłodzić przez całą noc w lodówce
Sernik zebra można przygotować również na spodzie z rozdrobnionych
herbatników i
masła, ja jednak preferuję klasyczne kruche ciasto i w większości przepisów na blogu właśnie takie znajdziecie w przepisach na serniki.Sernik należy przechowywać pod przykryciem w lodówce, kroić delikatnie, żeby wzór zebry pozostał nienaruszony.