Wykonanie
Lekki, delikatny torcik sernikowy, praktycznie rozpływający się w ustach.. W smaku rewelacyjny, wizualnie perfekcyjny - nie opada, ponieważ jest pieczony w kąpieli
wodnej. Bardzo polecam :-).Składniki na kruchy spód:150 g
mąki pszennej5 łyżek
cukru pudru100 g zimnego
masła2
żółtkaSkładniki na ciasto kruche szybko posiekać i zagnieść. Uformować kulę ciasta, owinąć folią spożywczą, spłaszczyć i schłodzić w lodówce przez 30 minut.Tortownicę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować, wyłożyć nim dno tortownicy. Powierzchnię ciasta nakłuć widelcem i podpiec przez 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180ºC.Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową - sernik będzie pieczony w kąpieli
wodnej.Masa serowa:750 g
twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie250 g
serka mascarpone1 szklanka drobnego
cukru do wypieków6
jajek,
białka oddzielone od
żółtek5 łyżek
mąki pszennej6 łyżek
mąki ziemniaczanej2/3 szklanki
mleka (160 ml)50 g roztopionego
masła1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z
waniliiDodatkowo:
cukier puder do oprószeniaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąki przesiać, odłożyć.W misie miksera ubić
białka na sztywno, dodając pod koniec ubijania pół szklanki
cukru, powoli, łyżka po łyżce.
Żółtka utrzeć z resztą
cukru, dodawać po łyżce
twaróg,
mascarpone, następnie wlewać
mleko, ekstrakt, roztopione
masło i wsypywać
mąkę pszenną wymieszaną z ziemniaczaną. Wszystko dokładnie wymieszać lub zmiksować. Do masy serowej dodawać porcjami ubitą pianę, delikatnie mieszając. Otrzymaną masę wylać na podpieczony spód.Piekarnik nagrzać do 180°C. Wstawić formę z sernikiem i piec w kąpieli
wodnej* przez 10 minut. Po tym czasie obniżyć temperaturę do 160ºC i piec dodatkowe 60 minut (lub dłużej, dopóki cała powierzchnia sernika nie będzie ścięta, sprawdzamy dotykając delikatnie patyczkiem powierzchni sernika na środku). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin lub całą noc.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.* Sernik pieczemy w kąpieli
wodnej: kąpiel
wodna polega na tym, że formę z sernikiem wkładamy do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewamy wrzącej
wody do połowy wysokości formy z masą
serową.Smacznego :-).
Przepis Izbushce Vica.