ßßß Cookit - przepis na Puszysty sernik z brzoskwiniami

Puszysty sernik z brzoskwiniami

nazwa

Wykonanie

Dawno temu na jednym z blogów znalazłam przepis na sernik z zaskakującym sposobem pieczenia. Spróbowałam go zrobić raz i od tamtej pory nie potrzebuję już żadnych innych przepisów :)
Składniki:
1 kg twarogu (np aksamitny Dr.Oetker)
10 jajek ( żółtka oddzielamy od białek)
10 łyżek cukru pudru
100g płynnego masła
10 łyżek mąki pszennej
8 łyżeczek mąki ziemniaczanej
kilkanaście kropel aromatu waniliowego
450 ml mleka
szklanka cukru
Tym razem dodatkowo użyłam brzoskwini :)
Przygotowanie:
Blachę trzeba dokładnie wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (góra/dół, bez termoobiegu)
Żółtka ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po trochu twarogu. Następnie dodajemy wystudzone masło i wymieszane ze sobą mąki. Dokładnie ucieramy po czym dolewamy mleko oraz aromat waniliowy i mieszamy.
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, po czym dosypujemy po trochu cukru. Gotową pianę dodajemy do naszej masy i delikatnie mieszamy szpatułką.
Gotową masę wylewamy na spód blachy, po czym układamy pokrojone i obsuszone z soku brzoskwinie. Całość zalewamy pozostałą masą i wstawiamy do piekarnika.
Na początek pieczemy przez 5 minut w 220 stopniach. Po tym czasie otwieramy piekarnik i nożem oddzielamy masę od brzegów blachy, obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Następnie uchylamy lekko piekarnik i przy takim uchylonym pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie znów zamykamy piekarnik i pieczemy kolejne 20 minut.
Studzimy sernik w piekarniku, a potem odstawiamy w chłodne miejsce.
Gotowy sernik posypujemy płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi czy cukrem pudrem, albo polewamy roztopioną czekoladą.
Trzeba się troszkę nabiegać przy tym serniczku, ale naprawdę warto! :)
Idealny na Wielkanoc, więc jest okazja, żeby wypróbować!
SMACZNEGO!
Źródło:http://slinkacieknie.blogspot.com/2013/03/puszysty-sernik-z-brzoskwiniami.html