Wykonanie
Dawno temu na jednym z blogów znalazłam przepis na sernik z zaskakującym sposobem pieczenia. Spróbowałam go zrobić raz i od tamtej
pory nie potrzebuję już żadnych innych przepisów :)
Składniki:1 kg
twarogu (np aksamitny Dr.Oetker)10
jajek (
żółtka oddzielamy od
białek)10 łyżek
cukru pudru100g płynnego
masła10 łyżek
mąki pszennej8 łyżeczek
mąki ziemniaczanejkilkanaście kropel
aromatu waniliowego450 ml
mlekaszklanka
cukruTym razem dodatkowo użyłam
brzoskwini :)
Przygotowanie:Blachę trzeba dokładnie wysmarować
masłem i obsypać
bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni (góra/dół, bez termoobiegu)
Żółtka ucieramy z
cukrem pudrem na puszystą masę i dodajemy po trochu
twarogu. Następnie dodajemy wystudzone
masło i wymieszane ze sobą
mąki. Dokładnie ucieramy po czym dolewamy
mleko oraz
aromat waniliowy i mieszamy.
Białka ubijamy na bardzo sztywną pianę, po czym dosypujemy po trochu
cukru. Gotową pianę dodajemy do naszej masy i delikatnie mieszamy szpatułką.Gotową masę wylewamy na spód blachy, po czym układamy pokrojone i obsuszone z soku
brzoskwinie. Całość zalewamy pozostałą masą i wstawiamy do piekarnika.Na początek pieczemy przez 5 minut w 220 stopniach. Po tym czasie otwieramy piekarnik i nożem oddzielamy masę od brzegów blachy, obniżamy temperaturę do 180 stopni i pieczemy przez 30 minut. Następnie uchylamy lekko piekarnik i przy takim uchylonym pieczemy przez 15 minut. Po tym czasie znów zamykamy piekarnik i pieczemy kolejne 20 minut.Studzimy sernik w piekarniku, a
potem odstawiamy w chłodne miejsce.Gotowy sernik posypujemy
płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi czy
cukrem pudrem, albo polewamy roztopioną
czekoladą.
Trzeba się troszkę nabiegać przy tym serniczku, ale naprawdę warto! :)Idealny na Wielkanoc, więc jest okazja, żeby wypróbować!SMACZNEGO!