Wykonanie
Borówka (bo w moich okolicach właśnie tak się
mówi, zresztą ta nazwa nadal wydaje mi się bardziej poprawna niż "
jagoda" ;) jest moim zdaniem jednym z najwdzięczniejszych
owoców - czy podana na surowo, czy zapieczona pozostaje pyszna. W dodatku wygląda uroczo i barwi masy na fioletowy kolor. Nie mogąc się zdecydować, jak moje leśne
borówki podać, upiekłam drożdżówki które mają i fioletowe nadzienie, i
świeże borówki na wierzchu :) Jak widać, zwinięte w spiralę drożdżówki niekoniecznie pozostają w idealnej formie po wyjęciu z piekarnika, ale kto by się tym martwił, kiedy może zjeść na śniadanie jeszcze ciepłe, mięciutkie ciasto pachnące latem...? Bardzo polecam!Składniki:Ciasto:300 g
mąki pszennej150 ml
mleka22 g świeżych
drożdży30 g
cukru40 g roztopionego
masła2
żółtka1 łyżka
cukru z
waniliąszczypta
soliNadzienie:270 g przemielonego
twarogu lub
twarogu sernikowego dobrej jakości75 g
borówek80 g
cukrułyżka
mąki ziemniaczanejDekoracja:odrobina
białkacukier pudergarść świeżych
borówekŚwieże
drożdże utrzeć z
cukrem i
cukrem pudrem, dodać lekko ciepłe
mleko (nie sparzyć
drożdży) i wymieszać. Połowę
mąki przesiać do suchej miski, a następnie dodać mieszankę
drożdży z
mlekiem. Wymieszać dokładnie i odstawić rozczyn do wyrośnięcia na około 15-20 minut. Jeżeli używamy
drożdży suchych pomijamy ten etap i wszystkie składniki na ciasto od razu mieszamy razem.Po wyrośnięciu rozczynu, dodać do niego resztę
mąki, ostudzone stopione
masło,
żółtka i szczyptę
soli. Ciasto dokładnie wyrobić, aż zacznie odrywać się od dłoni. Włożyć do miski, nakryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok 1h).W tym czasie przygotować nadzienie. Wszystkie składniki przełożyć do jednej miski i szybko zmiksować. Wyrośnięte ciasto wyjąć z miski i rozwałkować na prostokąt o grubości ok 5 mm. Połowę ciasta, wzdłuż dłuższego
boku, posmarować nadzieniem i nakryć drugą połową ciasta. Dłuższy brzeg lekko skleić. Zaczynając od krótszego
boku, ciasto ciąć na pasy o grubości 2 cm i skręcać je delikatnie do uzyskania kształtu spirali. Odkładać na blachę przykrytą papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy. Drożdżówki nakryć ponownie ściereczką, odstawić na 15 minut do napuszenia. Po tym czasie posmarować wierzchy
białkiem i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 170-180 º C na około 15-20 minut (do lekkiego zrumienienia).Po upieczeniu i wystudzeniu, drożdżówki można udekorować. W miseczce utrzeć za pomocą miksera
białko z
cukrem pudrem (starając się otrzymać
lukier o bardzo gęstej, niespływającej konsystencji). Każdą drożdżówkę oblać lukrem a zanim zastygnie, powciskać na wierzch
świeże borówki. Odstawić do zastygnięcia lukru.Smacznego!
Inspiracja: http://kuchnialidla.pl/