ßßß Cookit - przepis na Tort tiramisu

Tort tiramisu

nazwa

Wykonanie

Tort tiramisu polecam wszystkim miłośnikom kawy, i nie tylko. Jest tak delikatny, że nawet ci, co za nią nie przepadają zjedzą kawałek. Wszystko zależy od mocy kawy w nasączeniu. Moja nie była wściekle mocna, a po dodaniu likieru kawowego - przyjemnie kremowa. Przepis znalazłam na Moich Wypiekach i wykonałam bez zmian.
Składniki (tortownica o średnicy 21-23 cm):
- 4 jajka (oddzielnie białka i żółtka),
- szczypta soli,
- 130 g cukru,
- 100 g mąki pszennej,
- 33 g mąki ziemniaczanej,
- masa: 750 g mascarpone, 150 ml śmietany kremowej (30 lub 36%), 100 g cukru (drobny do wypieków lub cukier puder),
- nasączenie: 160 ml kawy (zrobiłam z czubatej łyżki), 80 ml likieru kawowego (można zastąpić wódką),
- dodatkowo: gorzka czekolada lub kakao.
Białka ubijamy z solą na sztywną pianę, pod koniec dodajemy cukier i po jednym żółtku. Miksujemy. Mikser wyłączamy, dodajemy przesiane mąki, delikatnie mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (tylko dno), wylewamy masę. Wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika, pieczemy ok. 30 min. (do suchego patyczka).
Po upieczeniu natychmiast wyjmujemy i razem z tortownicą upuszczamy z wysokości kolan na podłogę (najlepiej na dywan). Zostawiamy do przestudzenia (już na blacie :)).
W tym czasie przygotowujemy masę: śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy mascarpone i delikatnie mieszamy (lub krótko miksujemy na najniższych obrotach).
Z podanych składników przygotowujemy nasączenie (kawa musi być zimna, wszystko mieszamy).
Zimny biszkopt wyjmujemy z tortownicy, dzielimy na 3 równe blaty. Pierwszy z nich dokładnie nasączamy 1/3 ponczu, wykładamy 1/3 masy, posypujemy 1/3 czekolady startej na dużych oczkach (lub kakao). Układamy drugi blat, postępujemy identycznie. Podobnie trzeci (czekoladą posypujemy wierzch, jak na zdjęciu lub wg własnego pomysłu). Pozostałą masą dekorujemy także boki tortu. Do całości możemy dołączyć także dekoracje z czekolady (jak na bokach) - rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej, smarujemy cienką warstwę na folii spożywczej, wkładamy na noc do lodówki. Rano zdejmujemy z folii, tworząc fantazyjne kawałki. Dekorujemy tort. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2013/09/tort-tiramisu.html