Wykonanie
Zazwyczaj robiłam tiramisu z przepisu Macieja Kuronia - na podłużnych biszkoptach. Ale na ostatnio upiekłam jasny
biszkopt i to była baza ciasta. Krem wykonany został według receptury Kuronia. Wyszło przepyszne! Polecam serdecznie, szczególnie na wszelkie babskie spotkania - bo to takie kobiece ciasto:)
Składniki:
Biszkopt:6
jajek12 łyżek
cukru6 łyżek
mąki pszennej6 łyżek
mąki ziemniaczanej1 łyżeczka
proszku do pieczeniaKrem:500 g
serka mascarpone3
jajkapół szklanki
cukru20 ml
kawowego likieru (opcjonalnie)Dodatkowo:1 paczka podłużnych
biszkoptównieco ponad pół szklanki mocnego naparu z
kawy (rozpuszczalnej)
kakaoSposób przygotowania:1. Robimy
biszkopt: ubijamy
białka na sztywno, dodajemy kolejno
żółtka,
cukier, przesiane
mąki i
proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Pieczemy i studzimy.2. Robimy krem:
żółtka ucieramy z
cukrem na puszystą masę, dodajemy
serki i
likier. Mieszamy. Na koniec delikatnie wmieszamy ubite na sztywno
białka.3. Przekrojony
biszkopt nasączamy zimną
kawą, nakładamy część kremu, następnie układamy podłużne
biszkopty i nasączamy je
kawą, ponownie rozkładamy krem (zostawiamy troszkę na wierzch). Na to ponownie kładziemy
biszkopt i nasączamy go
kawą. Smarujemy pozostałym kremem i całość obficie posypujemy
kakao. Wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Przed podaniem ponownie dojemy
kakao na wierzch.
Smacznego :)