ßßß Cookit - przepis na Biszkopt jasny i ciemny

Biszkopt jasny i ciemny

nazwa

Wykonanie

Wykonanie biszkoptu jest najprostszą rzeczą jaka może być w pieczeniu.
Podaję stałe składniki ,a jasny biszkopt, a jeśli chcemy ciemny, dodajemy 2-3 łyżki kakao wymieszane z mąką.
Składniki:
– 6 jaj
– 1 szklanka cukru
– 1 szklanka mąki pszennej
– pół szklanki mąki ziemniaczanej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Jajka ubijamy dodając po trochę cukier.
Mąki mieszamy razem, dodajemy proszek.
Do ubitej masy jajecznej na puch, dodajemy wymieszane mąki i delikatnie łyżką mieszamy do połączenia składników.
Wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 st. Pieczemy 20 minut.
Po upieczeniu wyjmujemy i z wysokości ok 30 cm rzucamy na ziemię
.
Biszkopt wtedy się ładnie wyrównuje .
Źródło:https://gotujemyzpomyslem.wordpress.com/2016/07/18/biszkopt